Ευρωεκλογές – Αποτελέσματα: Δείτε τον ιστότοπο που παρουσίασε το Ευρωκοινοβούλιο – Πώς θα ψηφίσετε στην Ελλάδα

Τα αποτελέσματα από τις  Ευρωεκλογές 2019  της 26ης Μαΐου θα ανανεώνονται συνεχώς στο νέο  χρηστικό ιστότοπο που παρουσίασε το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο ιστότοπος θα περιέχει και αποτελέσματα παλαιότερων ευρωεκλογών, αλλά και αναλύσεις ανά χώρα.

Μεταξύ άλλων, θα περιέχει στοιχεία για τις συνθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου από το 1984, παρουσίαση του ιστότοπου του Κοινοβουλίου για τα αποτελέσματα των εκλογών, ανάλυση βάσει εθνικών κομμάτων και πολιτικών ομάδων από το 1979 και όλα τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο από το 2009.

Στις 25 Απριλίου, 7 και 14 Μαΐου  θα πραγματοποιηθούν δοκιμές για να διασφαλιστεί ότι οι εξερχόμενες και εισερχόμενες επικοινωνίες καθώς και άλλες λειτουργίες λειτουργούν σωστά. Για να συμμετάσχετε στις δοκιμές, επικοινωνήστε στο: election-results-data@europarl.europa.eu.

Ο φάκελος για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τις εκλογές, όπως στοιχεία και αριθμούς για την εκλογική διαδικασία, για τους κορυφαίους υποψηφίους και για τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πώς και πού θα ψηφίσετε στην Ελλάδα 

Οι Ευρωπαϊκές Εκλογές θα διεξαχθούν στην Ελλάδα στις 26 Μαΐου 2019. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Επίσης, μπορείτε να ψηφίσετε στο εξωτερικό εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Η ψήφος είναι υποχρεωτική.

Οι εκλογείς θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές, το 2019, όπως και στις εκλογές του 2014.

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.