ΑΧΑΪΑ: Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού παρουσιάστηκαν στη Χάγη

Τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Ηλεία παρουσίασε αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο καινοτόμο 1o Greek Alternative Tourism Workshop 2019 που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 στο διοικητικό κέντρο της Ολλανδίας, στη Χάγη, στον εκθεσιακό χώρο του εμβληματικού θεματικού πάρκου Madurodam.
Την Περιφέρεια εκπροσώπησαν η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στον τομέα της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και Βοηθός Περιφερειάρχη Αδαμαντία Ζαχαροπούλου – Στούμπου και το στέλεχος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Κατερίνα Ζησιμοπούλου.
Η κ. Ζαχαροπούλου – Στούμπου προσκάλεσε τους τουριστικούς πράκτορες στη Δυτική Ελλάδα για να εμπνευστούν από το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής και να γνωρίσουν τον φυσικό της πλούτο, ικανό να καλύψει τα ενδιαφέροντα και τις απαιτήσεις κάθε επισκέπτη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ακολούθησαν Β2Β (Business to Business) συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες που δραστηριοποιούνται στην ολλανδική τουριστική αγορά, κατά τις οποίες καταγράφηκε έντονο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για γκρουπ μαθητών, συνταξιούχων, περιηγητών, αθλητών, οικολόγων και επισκεπτών που στοχεύουν σε κάθε είδους οινολογικού και διατροφικού – γαστρονομικού τύπου εμπειρίες.
Με τις προοπτικές συνεργασίας που προκύπτουν μετά τις συναντήσεις, ανοίγει ο δρόμος για την ταχύτερη ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα, που αναμένεται να συμβάλει στον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, αλλά και την προώθηση των τοπικών εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων.
Από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν προέκυψε ότι είναι σημαντικά για τη Δυτική Ελλάδα τα χαρακτηριστικά των Ολλανδών τουριστών, καθώς:
• Κάνουν επιλογές με βάση «τη σχέση κόστους – οφέλους» (Value For Money).
• Αγαπούν τη φύση και την περιπέτεια.
• Το 1/3 των Ολλανδών που επισκέπτονται την Ελλάδα έρχονται ξανά (Repeaters).
• Ταξιδεύουν με απευθείας αεροπορικές πτήσεις σε προορισμούς της Ελλάδας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
• Το 2017, το 82% του πληθυσμού ταξίδεψε στις διακοπές του (2,82 ταξίδια ανά άτομο κατά μέσο όρο).
• Το 50% των ταξιδιών τους γίνονται στο εξωτερικό και το 1/3 αυτών σε μεσογειακούς προορισμούς
• 2 φορές το χρόνο οι Ολλανδοί επιλέγουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Προηγήθηκε γευσιγνωσία με ελληνικά κρασιά στους Ολλανδούς δημοσιογράφους, ενώ στο περιθώριο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία ελαιόλαδου.
Στο 1o Greek Alternative Tourism Workshop 2019 συμμετείχαν τουριστικοί πράκτορες, δημοσιογράφοι και bloggers που έχουν ως αντικείμενο τον εναλλακτικό τουρισμό. Η τουριστική συνάντηση διοργανώθηκε από την AVIAREPS σε συνεργασία με την Tourism Today, υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνο-Ολλανδικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Συνδέσμου (HeDA) και την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ολλανδία Δημήτρης Χρονόπουλος, ο οποίος επισήμανε τη δυναμική του ελληνικού τουριστικού προορισμού αναφέροντας τις προοπτικές που διανοίγονται στις σχέσεις των δυο χωρών. Ακολούθως η προϊσταμένη του γραφείου του ΕΟΤ Benelux Ελένη Σκαρβέλη ανέλυσε τις πτυχές του εναλλακτικού προϊόντος της χώρας, τονίζοντας την προοπτική και τις δυνατότητες για την πραγματοποίηση ταξιδιών 365 ημέρες το χρόνο στην Ελλάδα.