ΠΑΤΡΑ: Στη Βουλή, σήμερα, οι φοιτητές Πανεπιστημίου και ΤΕΙ – Πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Πολυνομοσχέδιο Γαβρόγλου

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών και ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πατρών και ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας προχωρούν από κοινού σε απόφαση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή κατά του πολυνομοσχεδίου για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Σε ανακοίνωση που απέστειλαν στα «Φοιτητικά Νέα» αναφέρουν:

“Οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, ΣΔΟ ΤΕΙ Πάτρας και Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανολόγων Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, Φυσικού, Μαθηματικού, Γεωλογικού, Θεατρικών Σπουδών, καλούν κάθε φοιτητή και σπουδαστή να δώσει απάντηση στην Κυβέρνηση που φέρνει Πολυνομοσχέδιο «σκούπα», και το ψηφίζει με “fast track” διαδικασίες τη Μεγάλη Δευτέρα. Νομοσχέδιο που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις σπουδές μας και εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο την μόρφωση. Πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε από κοινού με φοιτητικούς και σπουδαστικούς Συλλόγους από όλη την Ελλάδα σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα σήμερα Δευτέρα 22/4 στις 18:30 όπου θα ψηφίζεται το Νομοσχέδιο. Εμείς διεκδικούμε ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας και δουλειά με δικαιώματα και δεν κάνουμε πίσω από αυτό. Να μην περάσει το Νομοσχέδιο. Διεκδικούμε: Πανεπιστήμιο αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν. Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών! Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές. Ούτε σκέψη για δίδακτρα στα προπτυχιακά με οποιαδήποτε μορφή. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η μόρφωση είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα. Κατάργηση κάθε είδους κολεγίων. Όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να περιλαμβάνεται στο πτυχίο. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα. Όχι στην αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος. Ένα ενιαίο πτυχίο, υψηλού επιπέδου, για κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, τα πτυχία και τους αποφοίτους τους. Να μην πληρώσουν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που ετοιμάζουν. Όχι στο κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών. Οι σπουδαστές όλων των ετών που τώρα σπουδάζουν να έχουν το ίδιο ενιαίο πτυχίο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και εμπόδια. Να αναγνωριστούν όλα τα μαθήματα που έχουν περάσει. Όλοι οι απόφοιτοι των ΑΤΕΙ να έχουν δικαίωμα εξίσωσης του πτυχίου τους με το νέο πανεπιστημιακό που δημιουργείται στη θέση του. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.

Για την συμμετοχή στην συγκέντρωση θα φύγουν λεωφορεία από την Πάτρα στις 13:00 από την πλατεία Τριών Συμμάχων. Όποιος θέλει να συμμετάσχει για πληροφορίες : 6945572763 (Βασίλης)”.