Πάτρα, μια καθαρή, πράσινη πόλη

Η Πρωτεύουσα της Δανίας, η Κοπεγχάγη, πρόσφατα αναδείχτηκε ως η “πιο πράσινη Πόλη στον κόσμο”, μια Πόλη που διαθέτει αποτελεσματική και οικολογική Δημόσια συγκοινωνία, προσβάσιμους πνεύμονες πρασίνου, μια Πόλη που σίγουρα αξιοποιεί την δύναμη της φύσης.

Για να γίνει μια Πόλη πράσινη δεν φτάνει μόνο να έχει πάρκα και πλατείες, πράσινη Πόλη είναι η συγχώνευση και η συνεργασία πολλαπλών αστικών εφαρμογών, έτσι, με τη συμμετοχή φορέων και Πολιτών θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα για να γίνει η Πάτρα πράσινη και να μεταμορφωθεί από απρόσωπη και γκρίζα που είναι σήμερα σε μια βιώσιμη και καθαρή Πόλη.

Πιστεύω το κλειδί της επιτυχίας είναι μια συνέργεια δράσεων και παραγόντων, δηλαδή οι Πολίτες να νιώσουν και να είναι συμμέτοχοι στην προσπάθεια υιοθέτησης και εφαρμογής του μοντέλου της πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης.

Για να έχουμε πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να επιχειρήσουμε και να πετύχουμε τα παρακάτω:

1ον Σταδιακή αναβάθμιση (καθαριότητα – ανάπλαση) σε πλατείες και πάρκα.

2ον Δημιουργία πεζόδρομων που θα συνδέουν την Άνω με την Κάτω Πόλη με διαδρόμους πρασίνου.

3ον Οικολογική συμπεριφορά από τους Πολίτες, η οποία θα προκύψει μέσα από εκστρατεία ενημέρωσης.

4ον Δημιουργία υπηρεσίας όπου θα προχωράει στην άμεση επέμβαση συνεργείων του Δήμου σε ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα, το πράσινο και την προστασία του περιβάλλοντος.

5ον Τακτικός καθαρισμός των χώρων πρασίνου σε συνεργασία με τα σχολεία της Πόλης μας.

6ον Φύτευση χιλιάδων δένδρων με πολύ χαμηλό κόστος, τα οποία μπορούμε να τα δημιουργήσουμε στα φυτώρια του Δήμου, δένδρα τα οποία θα έχουν πράσινο όλο το χρόνο και ανθοφορία δύο φορές το χρόνο με αποτέλεσμα να μοσχοβολάει η Πόλη μας.

Όλα τα παραπάνω θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει η Πάτρα μας μια πράσινη, υγιής, σύγχρονη Πόλη με βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με τώρα αλλά κυρίως, με βελτιωμένη την ποιότητα της ζωής των Πολιτών της Πάτρας.

Για να συμβούν αυτά όμως πρέπει να ξεπεράσουμε της απαισιοδοξία μας και να κατανοήσουμε ότι δεν αποτελεί ουτοπική φαντασίωση να γίνει η Πόλη μας σαν την Κοπεγχάγη, είναι εφικτό και υλοποιήσιμο, πρέπει δηλαδή να πιστέψουμε στον εαυτό μας και στο σχέδιό μας και να ενεργοποιήσουμε τις αστείρευτες δυνατότητές μας.

Γιατί για να πετύχεις οποιονδήποτε στόχο πρέπει να έχεις σχέδιο, πίστη και να μην σταματάς ούτε λεπτό.

Αυτό είναι και το στοίχημα της επόμενης μέρας για τον Δήμο της Πάτρας, να προκύψει μια Δημοτική αρχή που δεν θα σταματάει ποτέ και πουθενά και θα κοιτάει μπροστά το μέλλον με αισιοδοξία, όραμα και προσήλωση στους στόχους, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να μην πετύχουμε τους σκοπούς μας.

Γιάννης Λύρας, υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Νίκου Τζανάκου “Πάτρα η δική μας Πόλη”