Απίστευτο! Απαγόρευση οδήγησης στο εξωτερικό για τους 74χρονους

Μόνο εντός της Επικράτειας και με ειδική βεβαίωση θα μπορούν να οδηγούν οι ηλικιωμένοι οδηγοί άνω των 74 ετών καθώς τα τεστ δοκιμασίας μπορεί να πραγματοποιηθούν έως και μετά από 8 μήνες ώστε να εκδοθεί η νέα άδεια οδήγησης που θα τους επιτρέπει την οδήγηση στο εξωτερικό.

Όπως μπορείτε και εσείς να διαπιστώσετε από την επίσημη βεβαίωση ανανέωσης οδήγησης που έδωσε η Διεύθυνση Μεταφορών σε ηλικιωμένο οδηγό που έχει κλείσει τα 74 έτη αναγράφει ξεκάθαρα ότι η βεβαίωση ισχύει μόνο για οδήγηση ενός της ελληνική επικράτειας και παράτασή της ισχύει μέχρι τις 27 Μαΐου 2019.

Παράλληλα πριν την ημερομηνία αίτησης της ανανέωσης υπάρχει όπως χαρακτηριστικά φαίνεται ο αριθμός 8 ο οποίος σύμφωνα με την επεξήγηση που υπάρχει στο κάτω μέρος της βεβαίωσης ξεκαθαρίζει ότι: «Αναγράφεται η ημερομηνία προγραμματισμού εφόσον είναι γνωστή. Εφόσον δεν είναι γνωστή αναγράφεται 8, 7, 4 ή 3 μήνες αντιστοίχως από την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεως και των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την ανανέωση».

Στην περίπτωση του ανθρώπου που ζητά και από τον υπουργό Μεταφορών εξηγήσεις γιατί δεν μπορεί να οδηγήσει στο εξωτερικό αναγράφεται ο αριθμός 8 που σημαίνει οκτώ μήνες!

Το υπουργείο Μεταφορών αλλά και η Διεύθυνση Μεταφορών παρά το γεγονός ότι ο πολίτης έχει αιτηθεί από τις 27 Φεβρουαρίου ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μεταβεί στο εξωτερικό με το αυτοκίνητό του για τις διακοπές του Πάσχα.

Αν τώρα αναλογιστεί κανείς πως ο ηλικιωμένος μπορεί να εξεταστεί μετά από 8 μήνες τότε είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να οδηγήσει στο εξωτερικό ούτε τα Χριστούγεννα!

Η εγκύκλιος του υπουργείου Μεταφορών

Η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών πάντως ξεκαθαρίζει ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 74 ετών μέχρι να παραλάβουν το δίπλωμά τους δεν μπορούν να οδηγούν εκτός συνόρων!

Ειδικότερα η εγκύκλιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Οι οδηγοί άνω των 74 ετών οι οποίοι επιτυγχάνουν σε διενεργηθείσα έως και την 31η Ιουλίου 2019 δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν επιτύχει μέχρι την έκδοση της παρούσης, δύναται να απευθύνονται στην οικεία Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών προκειμένου να τους χορηγείται βεβαίωση, με την οποία τους παρέχεται το δικαίωμα οδήγησης (οχημάτων αντίστοιχης κατηγορίας) εντός της ελληνικής επικράτειας έως και την ημερομηνία παραλαβής του νέου εντύπου άδειας οδήγησης.»

Επίσης το Υπουργείο ξεκαθαρίζει πως οι ηλικιωμένοι θα πρέπει δύο μήνες πριν τη λήξη της άδειας οδήγησής τους να έχουν υποβάλει αίτηση ώστε να προγραμματίσουν τις εξετάσεις προσόντων και συμπεριφοράς έγκαιρα.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι: «Αυτονόητο είναι ότι, στους ενδιαφερόμενους οι οποίοι εκμεταλλεύονται την προαναφερθείσα δυνατότητα για έγκαιρη υποβολή της αίτησης, παρέχεται ουσιαστικά το δικαίωμα να οδηγούν (οχήματα αντίστοιχης κατηγορίας) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί έως την ημερομηνία παραλαβής του νέου εντύπου άδειας οδήγησης.».

Να υπενθυμίσουμε πως το κόστος ανανέωσης της άδειας οδήγησης για τους παππούδες και τις γιαγιάδες ανέρχεται σε 113 ευρώ!

 

newsauto.gr