ΠΑΤΡΑ: Μεγάλα Δεδομένα – Τάσεις και Προοπτικές – Του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου

Οι σύγχρονες τάσεις και προοπτικές στα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη Οικονομική & Ανάλυση Δεδομένων» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών την Τρίτη 16 Απριλίου 2019, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην Ημερίδα παρευρέθηκε και πραγματοποίησε ομιλία σχετικά με την ποιότητα και αξιοπιστία των Μεγάλων Δεδομένων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κος. Αθανάσιος Θανόπουλος. Την Ημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 250 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Όπως σημείωσε κατά την έναρξη της Ημερίδας ο κος. Νίκος Γιαννακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του ΠΜΣ, η νέα εποχή που έχει διαμορφωθεί στην αξιολόγηση των αποφάσεων και επιλογών των ατόμων, επιχειρήσεων και ευρύτερων μονάδων λήψης αποφάσεων απαιτεί τη διαθεσιμότητα αξιόπιστων μικρο-δεδομένων σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων στατιστικής και οικονομετρικής ανάλυσης με στόχο την ταυτοποίηση σχέσεων αιτιώδους συνάφειας (causality) μεταξύ των μεταβλητών ενδιαφέροντος.

[Νίκος Γιαννακόπουλος]
Στη συνέχεια, o κος. Mανώλης Τζαγκαράκης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε εκτενώς τον τρόπο με τον οποίο τα Μεγάλα Δεδομένα αποτελούν στις μέρες μας την βασική προϋπόθεση για την διεξαγωγή εφαρμοσμένης έρευνας στην Οικονομική Επιστήμη και αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά, τους κινδύνους και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται σε αυτό το πλαίσιο. Μάλιστα, παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα για τη χρησιμότητα των μεγάλων δεδομένων στην σύγχρονη έρευνα στην Οικονομική Επιστήμη και Δημόσια Πολιτική (π.χ., MIT’s Billion Prices Project) αλλά και σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας (π.χ., λιανικό εμπόριο, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συγκοινωνίες, συμπεριφορά καταναλωτών).

[Μανώλης Τζαγκαράκης]

Ακολούθως, ο κος. Σωτήρης Κωτσιαντής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε για τη διαδικασία εξόρυξης γνώσης από μεγάλα δεδομένα και ειδικότερα παρουσίασε διάφορα εργαλεία εξόρυξης γνώσης με τη χρήση Python και Spark. Αναφέρθηκε εκτενώς σε θέματα ανάγνωσης βάσεων δεδομένων, ταξινόμησης μεταβλητών, τεχνικών ανάλυσης παλινδρόμησης (γραμμικών και μη-γραμμικών υποδειγμάτων), ανάλυσης συστάδων (clustering), προβλεπτικής ικανότητας των υποδειγμάτων καθώς σε εργαλεία για την ανάλυση κειμένου σε συμπεριφορές μεταβλητές (sentiment analysis).