Οι άνδρες με μούσι έχουν περισσότερα μικρόβια από τους σκύλους

Κακά είναι τα νέα που έρχονται από την επιστημονική κοινότητα για τους άνδρες που λατρεύουν το μούσι τους, καθώς, σύμφωνα με μια μελέτη, στα ανδρικά γένια συγκεντρώνονται περισσότερα επιβλαβή μικρόβια συγκριτικά με το τρίχωμα ενός σκύλου.

Οι ερευνητές από την Κλινική Hirlsanden στη Ζυρίχη της Ελβετίας, ήθελαν να διαπιστώσουν πόσο υγιεινή θα μπορούσε να είναι η εξέταση ανθρώπων και σκύλων με τον ίδιο μαγνητικό τομογράφο.

Συνέκριναν, λοιπόν, το μικροβιακό φορτίο σε μονάδες σχηματισμού αποικιών (Colony Forming Units-CFU) των ανθρώπινων παθογόνων μικροοργανισμών, από δείγμα που είχε ληφθεί από 18 άνδρες και 30 σκύλους.

Οι ερευνητές συνέκριναν, επίσης, σε ποιο βαθμό τα μικρόβια τόσο των σκύλων όσο και των ανθρώπων επιμόλυναν δύο άλλους μαγνητικούς τομογράφους που χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τους τελευταίους.

Κρίνοντας από τα αποτελέσματα της μελέτης, τα νέα είναι μάλλον κακά για τους άνδρες. Όπως αποδείχθηκε, οι άνδρες με μούσι είχαν υψηλότερο αριθμό μικροβίων σε σύγκριση με τους 23 από τους 30 σκύλους.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι οι επτά από τους άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν τόσα μικρόβια στα γένια τους που κινδύνευαν να αρρωστήσουν.

Ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Andreas Gutzeit σημείωσε σχετικά: «Η ερευνητική ομάδα βρήκε ένα σημαντικά υψηλότερο μικροβιακό φορτίο στα δείγματα που ελήφθησαν από τη γενειάδα των ανδρών σε σύγκριση με το τρίχωμα των σκύλων.

Αν λάβουμε σοβαρά τα ευρήματα αυτά, τα σκυλιά μπορούν να θεωρηθούν πιο καθαρά από τους άνδρες με μούσι.

Η μελέτη, πάντως, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από τους άνδρες που υποστηρίζουν με θέρμη την προτίμησή τους στα μακριά και πυκνά γένια, ενώ οι πολέμιοί τους, από την άλλη, δικαιολογούν πλέον το καθαρό τους πρόσωπο χρησιμοποιώντας τις… επιστημονικές εξηγήσεις!