Η Αχαϊα στερείται οράματος και εξωστρέφειας

Πριν από λίγα 24ωρα ξεκίνησε και τυπικά η λειτουργία μιας νέας τουριστικής μονάδας στην Πάτρα. Αναφέρομαι στο moxy, της αλυσίδας Marriott, που τόλμησε να επενδύσει στην περιοχή.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια αισιόδοξη εξέλιξη από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς. Ένα ακίνητο που είχε εγκαταλειφθεί για πολλά χρόνια ξαναμπήκε στη ζωή της πόλης. Δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες καλύφθηκαν με εργαζόμενους από την περιοχή. Υπάρχουν, όμως, και άυλα οφέλη που συμπυκνώνονται στο μήνυμα που στέλνει η επένδυση στην εγχώρια και τη διεθνή τουριστική αγορά.

Κατά την άποψή μου, κάπου εδώ ξεκινάει η συν-ευθύνη της Αυτοδιοίκησης. Μια παρατήρηση που δέχθηκα συζητώντας με ανθρώπους του τουριστικού κλάδου είναι ότι η περιοχή μας απώλεσε τις τελευταίες δεκαετίες ένα σημαντικό (έως μεγάλο) ποσοστό επισκεπτών που έρχονταν οργανωμένα, δηλαδή τα τουριστικά γκρουπ. Μια άλλη μεγάλη απώλεια ήταν η μετατόπιση του ενδιαφέροντος διοργάνωσης συνεδρίων σε άλλες περιοχές της χώρας που στέρησε από την Αχαΐα σημαντικό αριθμό διανυκτερεύσεων κατ’ έτος.

Είναι γνωστές οι υστερήσεις σε τουριστικές και άλλες υποδομές που όξυναν το πρόβλημα. Παρόλα αυτά, αισθάνομαι ότι αφήσαμε να χαθεί ένας πόλεμος χωρίς να δώσουμε μια μάχη. Αυτό μπορεί να αλλάξει από μια νέα περιφερειακή αρχή που θα επιδείξει πραγματικό ενδιαφέρον στην αναβάθμιση του τουριστικού προφίλ της περιοχής μας τόσο για τους μεμονωμένους επισκέπτες όσο και για τα οργανωμένα γκρουπ. Μια περιφερειακή αρχή που θα ενθαρρύνει την προσέλκυση συνεδρίων και θα προβάλει τα φυσικά και άλλα πλεονεκτήματα του τόπου μας, αξιοποιώντας προγραμματισμένα μεγάλα γεγονότα (όπως η διοργάνωση των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων) και θα διεκδικήσει τη φιλοξενία νέων.

Η Αχαΐα δεν στερείται φυσικής ομορφιάς και ανθρώπινου δυναμικού. Στερείται οράματος, σχεδίου και εξωστρέφειας. Αυτά τα στοιχεία θα προσδώσει ο Νεκτάριος Φαρμάκης και ο συνδυασμός Όλα από την Αρχή, αναλαμβάνοντας καθήκοντα ως νέα περιφερειακή αρχή.

ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΠΟΝΑΝΟΥ , ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ