Ενας δήθεν σεβασμός στην αναλογικότητα της ψήφου αγνοώντας τη λειτουργικότητα σε έναν δήμο

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ *

Είναι γεγονός ότι το προϊσχύσαν εκλογικό σύστημα είχε ως σκοπό την εξασφάλιση της εύρυθμης και αποδοτικής λειτουργίας των οργάνων των δήμων.
Ήταν σύμφωνο με τις αρχές της ισότητας του εκλογικού δικαιώματος και της ευρύτερης δυνατής λαϊκής εκπροσώπησης, σε σχέση με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα-όπως έχει αναγνωριστεί και από το ΣτΕ και το ΑΕΔ.
Το νέο σύστημα της απλής αναλογικής, που εισήγαγε η Κυβέρνηση και το οποίο κατακρίθηκε από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, γέννησε έντονο προβληματισμό για το αν συμβάλλει στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας και της θωράκισης του θεσμού της αυτοδιοίκησης.
Φαίνεται ότι η απλή αναλογική επιλέχθηκε για να δημιουργήσει κομματικά μετερίζια αδιαφορώντας για την αποτελεσματική διοίκηση του δήμου και την υπηρέτηση του συμφέροντος της κοινωνίας.
Είναι ένας δήθεν σεβασμός στην αναλογικότητα και ισότητα της ψήφου των πολιτών αγνοώντας τον σκοπό, που είναι η αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα σε έναν δήμο και κυρίως η διοίκηση με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας.
Γίνεται φανερό ότι έτσι παραβιάζεται η αρχή της πλειοψηφίας και αναδεικνύονται ετερόκλητες πολιτικά, ηθικά και ιδεολογικά πλειοψηφίες, οι οποίες συγκλίνουν στη νομή της εξουσίας και τελικά θα εκφραστούν σε επίπεδο διοίκησης δήμου.
Η απλή αναλογική κάτω από τις συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές συνθήκες είναι βέβαιο ότι θα δοκιμαστεί στην εφαρμογή της.
Εκ των πραγμάτων θα απαιτηθεί διαβούλευση και συναίνεση.
Δύο είναι τα καθοριστικά στοιχεία:
α) το αντικειμενικό: τα κοινά σημεία των προγραμμάτων και κυρίως αν αυτά δημιουργούν όρους κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης με θέσεις εργασίας.
β) η προσωπικότητα των επικεφαλής, δηλαδή το δημόσιο ήθος, η ικανότητα διοίκησης, η εργατικότητα, η γνώση.
Αναγκαία η πολιτική κουλτούρα και η πνευματική καλλιέργεια.
Οι προϋποθέσεις αυτές μπορεί να δημιουργήσουν συγκλίσεις για να επιτευχθεί η διοίκηση του δήμου.
Σε αυτό οι δημότες θα έχουν τον κύριο και καθοριστικό λόγο. Θα είναι το αποτέλεσμα που θα δώσει την απάντηση.
Τα παραπάνω απαντούν ποιοί με ποιούς μπορούν.

* Η Μαρία Κυριακοπούλου είναι πρώην βουλευτής.