Καιρός να δώσουμε τα «κλειδιά» στους νέους ανθρώπους

Του Αντώνη Κουνάβη (*)

H 6η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras Innovation Quest (Patras IQ) ήταν ένα καλό ερέθισμα για να αντιληφθούμε και κυρίως να συνειδητοποιήσουμε τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι στην ανάταση της πόλης μας, την οποία η «κόκκινη» δημοτική αρχή με την αναχρονιστική της αντίληψη έχει «υπνωτίσει».
Υπενθυμίζεται ότι κύριος στόχος της PATRAS IQ είναι η δημιουργία κρίσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τόσο στην ερευνητική κοινότητα όσο και στον παραγωγικό τομέα, μέσα από μια διαρκή προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών για την ανάπτυξη νέων και την βελτιστοποίηση υπαρχόντων προϊόντων και υπηρεσιών, που φιλοδοξούν να καταλάβουν μερίδιο στην εθνική και παγκόσμια αγορά.
Προφανώς όλα αυτά για την απερχόμενη σταλινικής νοοτροπίας δημοτική αρχή, που είναι προσηλωμένη σε μια ιδεοληψία καταδικασμένη από την Ιστορία και την ίδια τη ζωή, παραπέμπουν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Δεν υφίστανται ή για την ακρίβεια δεν πρέπει να υφίστανται προηγμένες υπηρεσίες, όπως το δίκτυο 5G εναντίον του οποίου έχει κηρύξει τον πόλεμο.
Όμως, είναι η πραγματικότητα του 2019, του 21ου αιώνα, στην οποία ως «Νέα Πάτρα» και νέα δημοτική αρχή θα προσαρμόσουμε την πόλη μας, ώστε με τα Πανεπιστήμιά της να αποτελέσει μεταξύ άλλων κι ένα κέντρο έρευνας και τεχνολογίας, δίνοντάς της έναν «αέρα» εξωστρέφειας που συνάδει με την ένδοξη ιστορική της διαδρομή και τις προκλήσεις του μέλλοντος που έχουμε μπροστά μας.
Στη διαδρομή αυτή, ως «Νέα Πάτρα» πιστεύουμε ότι ο ρόλος των νέων ανθρώπων μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός, πεποίθησή μας που αποδεικνύουμε με τη σύνθεση του ψηφοδελτίου μας. Το 60% αυτού αποτελείται από συμπολίτες με μέσο όρο ηλικίας τα 35 χρόνια και με ισχυρά τυπικά προσόντα, απόρροια λαμπρών και πετυχημένων σπουδών.
Με δήμαρχο τον Νίκο Νικολόπουλο και με μπροστάρηδες τους νέους και τη «φρέσκια» αντίληψη τους, δεσμευόμαστε να «ξυπνήσουμε» την αγαπημένη μας Πάτρα, η οποία σήμερα βρίσκεται σε έναν «βαθύ λήθαργο», προκειμένου να τη «ζωντανέψουμε» και να την κάνουμε αυτή που μπορεί και πρέπει είναι: Δημιουργική, αναπτυξιακή, ανταγωνιστική.
(*) Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Συνδυασμό “Νέα Πάτρα”