(Βίντεο)-Παναγία των Παρισίων: Σοκ από το θέαμα του «καρβουνιασμένου» εσωτερικού – Δείτε από ψηλά τον «πληγωμένο» ναό

Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η φωτιά της Δευτέρας στον ιστορικό ναό της Παναγίας των Παρισίων αποκαλύπτουν δύο βίντεο, που κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Το πρώτο από αυτά έχει τραβηχτεί στο εσωτερικό του ναού και δείχνει τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν οι φλόγες.

Το πάτωμα του κυρίως θαλάμου του ναού είναι γεμάτο με καρβουνιασμένα δοκάρια, σπασμένα γυαλιά και συντρίμια από την οροφή, που έχει καταρρεύσει.

Παρόλο που σχεδόν κάθε τι στο ναό είναι καλυμμένο με σοβάδες, σκόνη και νερό, τα νέα από τους ειδικούς είναι ενθαρρυντικά, αφού φαίνεται ότι σώθηκε όχι μόνο το πελώριο εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα με τις πέντε σειρές πλήκτρων και τους 8.000 σωλήνες, αλλά και πολλά σημαντικά κειμήλια που φυλάσσονταν στο ναό, ανάμεσά τους το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, ένα κομματάκι Τίμιου Ξύλου και ένα καρφί από τον σταυρό.

Το μικρό εκκλησιαστικό όργανο, που βρισκόταν ακριβώς κάτω από το βέλος, υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά.

Δείτε βίντεο από το εσωτερικό του ναού

A video of the disaster

Δημοσιεύτηκε από Organ, the Great στις Τρίτη, 16 Απριλίου 2019

Το οπτικό υλικό που κατέγραψε drone, το οποίο πέταξε πάνω από τον ναό της Νοτρ Νταμ στο Παρίσι εχθές το απόγευμα, ένα 24ωρο μετά το ξέσπασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς, προκαλεί ένα σφίξιμο στην καρδιά.

Η Παναγία των Παρισίων, ο άλλοτε περήφανος ναός-σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας, εξακολουθεί να στέκει όρθιος, αλλά «πληγωμένος».

Ο μαυρισμένος «σκελετός» του ναού, με μεγάλα τμήματά του να έχουν αφανιστεί, αποτελεί μια θλιβερή υπενθύμιση ότι κανένα ανθρώπινο έργο, όσο μεγαλειώδες κι αν είναι, δεν είναι άτρωτο απέναντι στην σαρωτική δύναμη της φωτιάς.

Δείτε παρακάτω το βίντεο που δημοσιεύει το RT:

 

Όπως μπορεί κανείς να δει στην εικόνα, ο θόλος έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, με ένα μέρος του να έχει καταρρεύσει. Αισθητή είναι επίσης η απουσία του βέλους του καθεδρικού, ύψους 93 μέτρων, που είχε προστεθεί από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ-Λε-Ντίκ το 1859-60, και το οποίο γκρεμίστηκε το βράδυ της Δευτέρας, μια τραγική σκηνή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των Γάλλων.

Τα δύο κωδωνοστάσια, που φιλοξενούν τις τέσσερις καμπάνες του καθεδρικού σώθηκαν. Μια ενδεχόμενη κατάρρευσή τους θα σήμαινε ανεπανόρθωτη καταστροφή για το κτίριο, αφού θα σωριάζονταν πάνω του δεκάδες τόνοι μπρούτζου – η μεγαλύτερη από τις καμπάνες ζυγίζει 13 τόνους.