Τα πανάκριβα drones της αστυνομίας δεν πέταξαν ποτέ

Καθηλωμένα στο Μαρκόπουλο είναι τα 6 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), κόστους 3 εκατομμυρίων ευρώ, που αγοράστηκαν από την Ελληνική Αστυνομία το 2015, επισημαίνει με ερώτησή του προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας.

Τα υπερσύγχρονα drones διαθέτουν κάμερα υψηλότατης ευκρίνειας, κινούνται αθόρυβα, μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων και έχουν χρόνο συνεχούς πτήσης από 4 έως 20 ώρες. Στις μάταιες προσπάθειες εκπαιδευτικών πτήσεων, τα drones έπεφταν διότι οι κινητήρες, οι πυξίδες και τα συστήματα πλοήγησης δεν ήταν αναβαθμισμένα. Μάλιστα, πριν 2 μήνες συστάθηκε επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα των drones, με το ενδεχόμενο να γίνουν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις για να καταφέρουν να πετάξουν. Για το λόγο αυτό ερωτάται η αρμόδια Υπουργός πότε θα αξιοποιηθούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ποια είναι ονομαστικά τα μέλη της Επιτροπής.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης με ΑΚΕ:

Προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Τα πανάκριβα drones της αστυνομίας δεν πέταξαν ποτέ

 

Εν έτει 2015, η Ελληνική Αστυνομία στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της αγόρασε 6 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), κόστους 3 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία παρουσιάστηκαν επισήμως το 2017. Τα υπερσύγχρονα drones διαθέτουν κάμερα υψηλότατης ευκρίνειας, κινούνται αθόρυβα, μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων και έχουν χρόνο συνεχούς πτήσης από 4 έως 20 ώρες. Είναι προφανές πως ένα μηχάνημα που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τις προαναφερθείσες υπηρεσίες, θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο στα χέρια των Αστυνομικών σε αρκετές περιπτώσεις. Παρόλα αυτά οι δυσλειτουργίες τους τα κρατούν καθηλωμένα στη βάση τους στο Μαρκόπουλο μέχρι και σήμερα, καθώς στις μάταιες προσπάθειες εκπαιδευτικών πτήσεων, τα drones έπεφταν διότι οι κινητήρες, οι πυξίδες και τα συστήματα πλοήγησης δεν ήταν αναβαθμισμένα. Μάλιστα, πριν 2 μήνες συστάθηκε επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα των drones, με το ενδεχόμενο να γίνουν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις για να καταφέρουν να πετάξουν.

Επειδή, αναμφίβολα, τα μη στελεχωμένα Αεροσκάφη αποτελούν ένα νέο σύγχρονο εξαιρετικά χρήσιμο «εργαλείο» για τα Σώματα Ασφαλείας και δε θα πρέπει να είναι καθηλωμένα

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Πότε θα μπορούν να αξιοποιηθούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη;
  2. Ποια είναι ονομαστικά τα μέλη της Επιτροπής που συστάθηκε πριν 2 μήνες; Παρακαλώ όπως μου κατατεθεί η σχετική λίστα.