Λύθηκε η παρεξήγηση μεταξύ δημιουργών και Μητσοτάκη για το σποτ της ΝΔ

Παρεξήγηση  μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των δημιουργών δημιουργήθηκε μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους καλλιτέχνες για τα πνευματικά δικαιώματα.

Οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών ήταν έντονες, ωστόσο στη συνέχεια δόθηκαν εξηγήσεις  και το θερμόμετρο της έντασης έπεσε.  Η παρεξήγηση προκλήθηκε μετά τη συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας,Κυριάκου Μητσοτάκη με διάσημους καλλιτέχνες για τα πνευματικά δικαιώματα, με αφορμή το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε.

Μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν η παρεξήγηση θεωρείται λήξασα. Με νέα ανάρτησή του στο Facebook το Σωματείο ΑΣΜΑ και ο Φοίβος Δεληβοριάς που εξέδωσαν το πρωί μια επικριτική ανακοίνωση, δηλώνουν πλέον την ικανοποίησή τους για την επεξηγηματική απάντηση που τους έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Χαιρόμαστε που ξεκαθαρίζεται η φράση του περί συμβολικής αμοιβής και που δηλώνεται όχι γενικόλογα, αλλά συγκεκριμένα η στήριξή του στη μετεξέλιξη της ΕΥΕΔ σε έναν αυτοδιαχειριζόμενο φορέα κάτι που επιθυμούμε όλοι» αναφέρει το ΑΣΜΑ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν επιθυμεί «να εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση».

Παράλληλα τα δύο άλλα Σωματεία που εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση («Μέτρον» και «Σώμσε») εξέδωσαν δική τους ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζουν θετική τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. «Η συνάντηση με τον κο Μητσοτάκη ήταν θετική διότι μπορέσαμε να αναπτύξουμε σε βάθος το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του νέου ΟΣΔ. Και εξασφαλίσαμε την στήριξή της ΝΔ σε αυτό το πλάνο» τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ οι δημιουργοί των δύο Σωματείων υπογραμμίζουν επίσης ότι «δεν θεωρούμε ότι συμμετέχουμε σε κάποιο προεκλογικό παιχνίδι, τη στιγμή μάλιστα που τα αιτήματα μας χρειάζονται ευρύτατη στήριξη». «Όπως αναγνωρίζουμε τη θετική στάση του κου Μητσοτάκη στη συνάντηση, αναγνωρίζουμε επίσης ότι επί της τωρινής κυβέρνησης ψηφίστηκαν οι διαδικασίες μετασχηματισμού της ΕΥΕΔ σε αυτοδιαχειριζόμενο ΟΣΔ» καταλήγουν οι καλλιτέχνες του «Μέτρον και του «Σώμσε» καταλήγει η ανακοίνωση των δύο Σωματείων.

Θετικές χαρακτηρίζουν τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ελληνικό τραγούδι τα Σωματεία «Μέτρον» και «ΣΩΜΣΕ» που μετείχαν στη συνάντηση μαζί του. Παράλληλα και το Σωματείο ΑΣΜΑ και ο Φοίβος Δεληβοριάς που εξέδωσαν το πρωί μια επικριτική ανακοίνωση, δηλώνουν πλέον την ικανοποίησή τους για την επεξηγηματική απάντηση που τους έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, κλείνοντας έτσι την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωση που εξέδωσαν το «Μέτρον» και το «ΣΩΜΣΕ», υπογραμμίζουν ότι «η συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη ήταν θετική διότι μπορέσαμε να αναπτύξουμε σε βάθος το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του νέου ΟΣΔ και εξασφαλίσαμε την στήριξή της ΝΔ σε αυτό το πλάνο». Παράλληλα οι δημιουργοί των δύο Σωματείων υπογραμμίζουν ότι «δεν θεωρούμε ότι συμμετέχουμε σε κάποιο προεκλογικό παιχνίδι, τη στιγμή μάλιστα που τα αιτήματα μας χρειάζονται ευρύτατη στήριξη», απαντώντας έτσι εμμέσως και στις αρχικές αντιδράσεις του Σωματείου ΑΣΜΑ.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι στο «Μέτρον» και στο «ΣΩΜΣΕ» μετέχουν δημιουργοί που κάθε άλλο παρά φίλα προσκείμενοι στη ΝΔ είναι, όπως ο Στάθης Δρογώσης και Μανώλης Φάμελλος. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι μεμονωμένες αντιδράσεις που προέκυψαν για τη συνάντηση, μάλλον δεν ήταν άσχετες με τον μεγάλο εκνευρισμό που προκάλεσε στο Μαξίμου το καλλιτεχνικό γεύμα του κ. Μητσοτάκη, καθώς ο χώρος του ελληνικού τραγουδιού αποτελεί προνομιακό πεδίο της Αριστεράς. Τον εκνευρισμό του Μαξίμου, άλλωστε, επιβεβαιώνει και η στάση της ΕΡΤ, η οποία από το πρωί επιχειρεί να διαστρεβλώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

«Χαιρόμαστε που ξεκαθαρίζεται η φράση του περί συμβολικής αμοιβής και που δηλώνεται όχι γενικόλογα, αλλά συγκεκριμένα η στήριξή του στη μετεξέλιξη της ΕΥΕΔ σε έναν αυτοδιαχειριζόμενο φορέα κάτι που επιθυμούμε όλοι» ανέφερε στη νεότερη ανακοίνωσή του και το ΑΣΜΑ και ο Φοίβος Δεληβοριάς. Και επαναλαμβάνοντας ότι δεν επιθυμεί «να εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολιτική αντιπαράθεση» ουσιαστικά κλείνει την παρεξήγηση.

Στη συνάντηση το «παρών» είχαν δώσει οι Διονύσης Σαββόπουλος, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Δήμος Αναστασιάδης, Φίλιππος Πλιάτσικας, ο τραγουδοποιός Φοίβος και οι στιχουργοί Ελένη Γιαννατσούλια και Ηλίας Φιλίππου.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν βέβαια τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων δημιουργών τα οποία λόγω του σκανδάλου της ΑΕΠI, αλλά και των παλινωδιών της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει, οδήγησαν το ελληνικό τραγούδι στη μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα.

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με δημιουργούς από το χώρο της μουσικής

Νωρίτερα, το σωματείο δημιουργών ΑΣΜΑ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για απόπειρα προεκλογικής εκμετάλλευσης των διάσημων καλλιτεχνών από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Λάδι στη φωτιά έριξε και μία ανάρτηση του Φοίβου Δεληβοριά, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να φύγει η εικόνα του από το «προεκλογικό σποτ του κυρίου Μητσοτάκη».

Λάδι στη φωτιά αυτής της κόντρας έριξε ο Φοιβος Δεληβοριάς, ο οποίος ζήτησε να φύγει η εικόνα του από το προεκλογικό σποτ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο τραγουδοποιός επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η συζήτηση των καλλιτεχνών με τον κο Μητσοτάκη, όπως και με τους άλλους αρχηγούς κομμάτων, είχε σκοπό τη στήριξη από όλα τα κόμματα στην ΕΥΕΔ μέχρι να προχωρήσουμε στο καινούργιο, καθώς και άλλα αιτήματα ζωτικά για τους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού.

«Θα ήθελα λοιπόν να διαχωρίσω τη θέση μου από την χρήση της εικόνας μου σε ένα σποτ που κύριος σκοπός του είναι η προεκλογική χρήση», σημείωσε.

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ.Δεληβοριά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΜΟΥ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Θα ήθελα με το κείμενο αυτό να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα σε σχέση με την χρήση της εικόνας μου σε προεκλογικό σποτ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είμαι εδώ και 8 χρόνια στην πρώτη γραμμή του αγώνα των δημιουργών για την κάθαρση στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων που τα λυμαινόταν επί δεκαετίες η ΑΕΠΙ με κακουργηματικό, όπως αποδείχθηκε, τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό έχω συναντήσει, μαζί με άλλους συναδέλφους, πολιτικούς από όλο το φάσμα.

Ήμουν μαζί με τους δημιουργούς (κάθε ιδεολογίας και μουσικού ύφους) με πρωτεργάτη τον Σταύρο Ξαρχάκο, που ζήτησαν από τον πρώην ΥΠΠΟ Νίκο Ξυδάκη να διατάξει έλεγχο στην ΑΕΠΙ, ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό κο Τσίπρα και τον Υπουργό Επικρατείας κο Βερναρδάκη Επίτροπο στην Εταιρεία και δημιουργία νέου, διαφανούς φορέα που θα εξυπηρετεί και εμάς και όλη την κοινωνία. Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση είδαμε τα αιτήματά μας να ικανοποιούνται και είμαι αυτή τη στιγμή εκλεγμένο μέλος και Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ, της μεταβατικής υπηρεσίας που δημιουργεί τον νέο, καθαρό, σύγχρονο οργανισμό μας.

Η συζήτησή μας με τον κο Μητσοτάκη, όπως και με τους άλλους αρχηγούς κομμάτων που συναντήσαμε ή θα συναντήσουμε, είχε σκοπό τη στήριξη από όλα τα κόμματα στην ΕΥΕΔ μέχρι να προχωρήσουμε στο καινούργιο, καθώς και άλλα αιτήματα ζωτικά για τους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού. Θα ήθελα λοιπόν να διαχωρίσω τη θέση μου από την χρήση της εικόνας μου σε ένα σποτ που κύριος σκοπός του είναι η προεκλογική χρήση. Επειδή δεν έχει δε χρησιμοποιηθεί ποτέ η εικόνα μου σε προεκλογικό σποτ οποιουδήποτε κόμματος, παρακαλώ να αποσυρθεί. Αντιθέτως, πηγαίνω και θα πηγαίνω σε συναυλίες που στηρίζουν σκοπούς ανώτερους από το προσωπικό ή επαγγελματικό μου συμφέρον.

Τέλος, να τονίσω κάτι που δεν αφορά εμένα. Στον αγώνα αυτόν είμαστε ταγμένοι όλοι οι δημιουργοί-και το εννοώ: όλοι. Ό, τι κι αν πιστεύουν, ό,τι κι αν ψηφίζουν, ό,τι τραγούδι κι αν είναι αυτό που υπηρετούν. Θα δούμε και θα βγάλουμε ανακοινώσεις για τις συναντήσεις μας με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής. Παρακαλώ θερμά λοιπόν να είναι σεβαστός ο αγώνας και η ταλαιπωρία μας.

Και κυρίως στο μεγάλο πρόβλημά μας να δείξουν την συναίνεση που δείξαμε εμείς μεταξύ μας. Θα είμαι σε όλες τις συναντήσεις των δημιουργών, ξεκάθαρος και αγωνιζόμενος όπως τα τελευταία 8 χρόνια και δεν θέλω ούτε εγώ ούτε τα τραγούδια μου να εξυπηρετήσουν ποτέ άλλους σκοπούς από αυτούς που επιλέγει το ανεξάρτητό μου ήθος.

Δρογώσης: Δεν υπήρξα σε κανένα «πηγαδάκι»

Τη θέση του θέλησε να διαχωρίσει με δική του ανάρτηση και ο Στάθης Δρογώσης.

«Επειδή όλα έχουν ένα όριο θέλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Ναι είμαι μέλος του σωματείου δημιουργών ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ. Ναι εκπροσωπώντας το σωματείο μου συμμετείχα σε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ κο Μητσοτάκη. Ναι η συνάντηση πήγε καλά και ναι ο κος Μητσοτάκης και η κα Κεφαλογιάννη ήρθαν ενημερωμένοι και με άποψη για το θέμα μας. Άποψη θετική. Ναι στη συνάντηση αυτή καταφέραμε να κερδίσουμε την στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάνω στο πλαίσιο της λύσης που προτείναμε μαζί με τα άλλα σωματεία. (4 είμαστε εύχομαι να ενωθούμε). Ναι η λύση αυτή έχει νομοθετηθεί από την τωρινή κυβέρνηση Ναι κατεβαίνω με την Λαϊκή συσπείρωση στο δήμο της Αθήνας με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό. Όχι δεν υπήρξα σε κανένα “πηγαδάκι” στην πιο πάνω συνάντηση. Όλοι μιλήσαμε μπροστά σε όλους . Θα προσπαθήσουμε να δούμε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με τα σωματεία μας. Είμαστε ένα σώμα μια ψυχή. Από τον Θάνο Μικρούτσικο μέχρι τον Σταύρο Ξαρχάκο. Πραγματικά δεν αντέχω άλλη σαπίλα από πληρωμένα τρολς. Το ελληνικό τραγούδι θα επιβιώσει και θα τα θυμόμαστε αυτά και θα γελάμε», ανέφερε με τη σειρά του ο καλλιτέχνης.


Ξαρχάκος: Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε επαίτες

Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν παρών στην συνάντηση, θέση στη διαμάχη πήρε και ο γνωστός συνθέτης, Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος υπήρξε πρωτεργάτης στο αίτημα του σωματείου προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να τους στηρίξει με τοποθέτηση Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ και αργότερα στη δημιουργία νέου φορέα.

Σε ανάρτησή του στην επίσημη σελίδα του στο Facebook ανέφερε:

Σήμερα το πρωι πληροφορήθηκα ότι η χθεσινή συνάντηση μέρους των δημιουργών με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, χρησιμοποιήθηκε σε σποτ για να εξυπηρετηθεί ο προεκλογικός του αγώνας.
Λυπάμαι πάρα πολύ.

Ως ένας άνθρωπος, ο οποίος μάχεται εδω και δεκαετίες για τα δικαιώματα των δημιουργών, απέναντι στη ληστρική και κακουργηματική διαχείρησή τους από την ΑΕΠΙ και την οικογένεια Ξανθόπουλου, οφείλω με λίγα λόγια να διευκρινήσω κάποια πράγματα, όσο πιο σύντομα μπορώ, διότι πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι αλλά και δίκαιοι ως προς το ποιοί βοήθησαν και ποιοί όχι, στον αγώνα αυτό, αλλά και να είναι συγκεκριμένα τα όρια των εκάστοτε πολιτικών απέναντι σε αυτό τον αγώνα, ο οποίος δεν έχει σχέση με κανενα κόμμα και καμία παράταξη.
Κατ᾽ αρχάς θα πρέπει άμεσα να κατέβει αυτό το σποτ.

Ο αγώνας των δημιουργών δεν έχει σχέση με τον προεκλογικὀ αγώνα κανενός.

Εδώ και αρκετά χρόνια, το αυτονόητο, δηλαδή η προστασία των κόπων και των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών από το Κρατος και τη Δικαιοσύνη, δεν εφαρμοζόταν. Εγώ ο ίδιος έχω συναντηθεί κατα καιρούς με τους κ. Παπανδρέου, Σαμαρά χωρίς κανένα αποτέλεσμα και μάλιστα αυτή η αδιαφορία, μου γέννησε έως και υποψίες. Αντιθέτως ήταν ακαριαία η αντίδραση του κ. Τσίπρα και οφείλω να πω ότι ήταν και η πρώτη φορά που αισθάνθηκα οτι ένας Πρωθυπουργός, ενδιαφέρθηκε πραγματικά για το θέμα αυτο (χωρίς να βγεί στα κανάλια να το διαφημίσει).

Τέλος, να πληροφορήσω τον κ.Μητσοτάκη, ότι δε ζητάμε κανένα συμβολικό ποσόν από κανέναν. Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε τους κόπους μας, ζητάμε αυτά που σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχουν, ζητάμε να μπορούμε να ζούμε από το έργο μας, ζητάμε Δικαιοσύνη.



Νικολόπουλος:  Η συνάντηση έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης

Με τη σειρά του, ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι η συνάντηση έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

«Εμείς ζητήσαμε να δούμε τον κ. Μητσοτάκη, δεν μας κάλεσε αυτός. Με τον ίδιο τρόπο, συναντηθήκαμε και με τα υπόλοιπα κόμματα. Δε θέλαμε να χρησιμοποιηθεί η συνάντηση για εκλογικούς και πολιτικούς λόγους και δυστυχώς αυτό έγινε με το δελτίο τύπου που έβγαλε η ΝΔ», ανέφερε ο κ.Νικολόπουλος.

«Πήγαμε στον κ. Μητσοτάκη και στα άλλα κόμματα για να μας στηρίξουν στη μετάβαση που γίνεται στον αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό γιατί δεν μας στήριζαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είμαστε 14.000 μέλη, χωρίς την ΕΥΕΔ θα ήμασταν εξαφανισμένοι», σημείωσε.


Τι ανέφερε η ανακοίνωση του Σωματείου ΑΣΜΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

Θέλουμε με την ανακοίνωση αυτήν να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με την συνάντησή μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεδομένου ότι αυτή τελικά χρησιμοποιείται για προεκλογικούς λόγους, κάτι που δεν ήταν στις προθέσεις κανενός από τους δημιουργούς που συμμετείχαν σ’αυτήν.

1.Τον είδαμε με δικό μας αίτημα, και αφού συναντήσαμε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κα Γεννηματά.

2.Στόχος όλων αυτών των συναντήσεων ήταν να ενημερώσουμε όλα τα κόμματα πως τα ελληνικά ρεπερτόρια είναι πλέον ενωμένα στην ΕΥΕΔ- και μέσω αυτής προχωρούν στην ίδρυση νέου ΟΣΔ.

3. Σε όλους επίσης περιγράψαμε καταλεπτώς τη γνωστή ιστορία της κακουργηματικής διαχείρισης Ξανθόπουλου, τον έλεγχο που επιτέλους διέταξε το 2015 ο Νίκος Ξυδάκης, αλλά και το αίτημά μας –με πρωτεργάτη τον Σταύρο Ξαρχάκο- στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μας στηρίξει με τοποθέτηση Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ και αργότερα στη δημιουργία νέου φορέα, αιτήματα που ικανοποιήθηκαν άμεσα.

4. Η ΕΥΕΔ το αναγκαίο μεταβατικό στάδιο για να γίνει ο φορέας μας έχει κριθεί από όλους εξαιρετική ως τώρα, νιώθουμε δε αμέριστη ευγνωμοσύνη προς το επιτελείο της, που πραγματικά αντιμετώπισε για λογαριασμό μας από το παλαιό καθεστώς Ξανθόπουλου μέχρι τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις ανταγωνιστικού οργανισμού και αλλοτρίων συμφερόντων εναντίον μας.

5. Επίσης τους είπαμε σε τι τραγική κατάσταση βρισκόμαστε και πόσο το θέμα αυτό απαιτεί εθνική ενότητα και όχι στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Οι ίδιοι οι δημιουργοί με την ενότητά μας, δώσαμε το καλό παράδειγμα.

Η συζήτησή τέλειωσε με την δέσμευσή του ότι θα εκδώσει ανακοίνωση στήριξης των αιτημάτων για την οποίαν θα ενημερωνόμασταν πρώτοι. Ξαφνικά λοιπόν –και ενώ οι εντυπώσεις όσων παρέστησαν στην κουβέντα ηταν θετικές από την εξέλιξή της- βλέπουμε τους δημιουργούς πρωταγωνιστές σε ένα βίντεο που

Α)αποκρύπτει τις ευθύνες Ξανθόπουλου και Πολιτείας για το σκάνδαλο ΑΕΠΙ και το χρεώνει αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ

Β)λέει πως θα στηρίξει τον νέο φορέα, ενώ αυτό που έχουμε μεγάλη ανάγκη είναι η εθνική στήριξη στην ΕΥΕΔ, που αυτή τη στιγμή δουλεύει με δική μας εποπτεία και έλεγχο για να ξεκινήσει ομαλά ο φορέας και ήδη εισπράττει ρυθμίζοντας το πρόβλημα με την αγορά.

Γ)λέει πως οι επιχειρηματίες πρέπει να στηρίξουν με ένα συμβολικό ποσό το ελληνικό τραγούδι. Είναι μια φράση πολύ επικίνδυνη γιατί το πνευματικό δικαίωμα δε είναι επαιτεία, αλλά υποχρέωση όποιου επιχειρηματία χρησιμοποιεί εργασία τρίτων.Επίσης ο τρόπος με τον οποίον αυτό πληρώνεται έχει κατοχυρωθεί με αγώνες ετών και θεσμικό πλαίσιο σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Διαχωρίζουμε εντελώς, λοιπόν, τη θέση μας, οι δημιουργοί του ΑΣΜΑ που εμφανιζόμαστε στο βίντεο αυτό (ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Χρήστος Νικολόπουλος είναι μάλιστα εκλεγμένοι Πρόεδρος και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ, άρα και απόλυτοι έξωθεν εκπρόσωποί μας) από την ανάγνωση της συζήτησης από τον κύριο Μητσοτάκη και ζητάμε επιτέλους –με όλη την αγωνία στην οποία έχουμε περιέλθει- να μην γίνεται αυτή προεκλογικό παιχνίδι, και εμείς συνεχώς μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορα συμφέροντα. Δεν αξίζει στην τόσων ετών προσφορά μας.

Οι δημιουργοί του ΑΣΜΑ 450+

Μητσοτάκης: Πιθανώς κάποια δήλωσή μου παρεξηγήθηκε

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε επιστολή – απάντηση προς το ΑΣΜΑ εξέφρασε την έκπληξή του για την ανακοίνωση του Σωματείου, αλλά και για την ανάρτηση του Φοίβου Δεληβοριά.

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι μόνος στόχος του ήταν να στηρίξει το ελληνικό τραγούδι, και πρωτίστως βέβαια τους χιλιάδες λιγότερο γνωστούς δημιουργούς -συνθέτες, στιχουργούς, μουσικούς- που ζουν αποκλειστικά από τα πνευματικά δικαιώματα.

Αναλυτικά η επιστολή του

Προς Σωματείο ΑΣΜΑ,

Ευχαριστώντας σας ξανά για την πολύ εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε τη Δευτέρα, θέλω να διασαφηνίσω μια φράση μου που πιθανώς παρεξηγήθηκε, εξ ού και με έκπληξη διάβασα μια ανακοίνωση του Σωματείου σας, αλλά και μια ανάρτηση του διακεκριμένου τραγουδοποιού κ. Φοίβου Δεληβοριά.

Στόχος μου, όπως είπα σε όλους τους δημιουργούς που μετείχαν στη συνάντησή μας, είναι να στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το ελληνικό τραγούδι, και πρωτίστως βέβαια τους χιλιάδες λιγότερο γνωστούς δημιουργούς -συνθέτες, στιχουργούς, μουσικούς- που ζουν αποκλειστικά από τα πνευματικά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνα δημόσια έκκληση στους επιχειρηματίες που σχετίζονται με την ελληνική μουσική, να καταβάλουν, ως οφείλουν, το τίμημα που προβλέπει ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Χαρακτήρισα το τίμημα συμβολικό, γιατί είναι όντως συμβολικό, αν το συγκρίνει κανείς με τα έσοδα που αποκομίζουν, αξιοποιώντας και το καλλιτεχνικό έργο των Ελλήνων δημιουργών.

Με το ίδιο ακριβώς πνεύμα, όπως τόνισα, θα στηρίξω και το συλλογικό σας πια στόχο, να μετεξελιχθεί ο σημερινός φορέας ΕΥΕΔ, σε έναν ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από το κράτος φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών σας δικαιωμάτων.
Κ.Μ.

Μαξίμου: Δεν ντράπηκε να εκμεταλλευτεί τους καλλιτέχνες

«Ο κ. Μητσοτάκης στην προσπάθειά του να πείσει πως είναι λαοφιλής, δεν ντράπηκε να εκμεταλλευτεί καλλιτέχνες εν αγνοία τους για ένα προεκλογικό σποτ», αναφέρουν σε σχόλιο τους κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τα όσα σχολιάζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου: «Το χειρότερο, είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση έχει δώσει μάχη για τη διαλεύκανση του διαχρονικού σκανδάλου της ΑΕΠΙ, το οποίο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησαν να γιγαντωθεί, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να κρύψει για άλλη μία φορά την ταύτισή του με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ζητώντας οι επιχειρηματίες αντί να τηρήσουν το θεσμικό πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, να καταβάλλουν απλά «ένα συμβολικό ποσό για το ελληνικό τραγούδι»».

mitsotakis_kallitexnes_in
mitsotakis_kallitexnes_in2
mitsotakis_kallitexnes_in3