Τι σώθηκε και τι αγνοείται από τους θησαυρούς της Notre Dame

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς την στιγμή την τύχη των ανεκτίμητων θησαυρών που υπάρχουν μέσα στην Παναγία των Παρισίων. Το εννέα αιώνων μνημείο φιλοξενούσε ανεκτίμητα έργα τέχνης, αγάλματα και θρησκευτικά κειμήλια.

Οι πυροσβέστες έδωσαν τιτάνια μάχη προκειμένου να σωθούν θησαυροί στο εσωτερικό του ναού. Έργα αρχιτεκτονικής, μουσικά όργανα, αγάλματα, ξυλόγλυπτα και εκκλησιαστικά κειμήλια και ένα πανέμορφο εκκλησιαστικό όργανο με τους 8.000 αυλούς μέχρι το γλυπτό του  Nicolas Coustou, η αποκαθήλωση του Χριστού από τον Σταυρό. Ο πλήρης κατάλογος των έργων τέχνης του ναού υπάρχει στην ιστοσελίδα του και βάσει αυτού θα γίνει η απογραφή των καταστροφών,  σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian.

Αλλά όπως τονίζουν όλοι σε δηλώσεις τους εδώ δεν πρόκειται για πολύτιμα έργα τέχνης ή γυαλιά αλλά για την ίδια την ψυχή του Παρισιού, όχι μόνο για τους Γάλλους αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα.  Η δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό δήλωσε ότι πολλά έργα τέχνης και κειμήλια έχουν σωθεί. Αλλά καθώς η επιχείρηση των πυροσβεστών συνεχίζονται, η τύχη πολλών άλλων έργων παραμένει άγνωστη. Ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες της εκκένωσης του ναού από έργα τέχνης και κειμήλια.