Η ιστορία μιας πολύτιμης & σπάνιας τιάρας Φαμπερζέ αξίας 300.000 $

Ο οίκος Christie’s θα διαθέσει σε δημοπρασία μια τιάρα που φέρει την υπογραφή του Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, του διάσημου κοσμηματοπώλη των τσάρων της Ρωσίας, με τους εκτιμητές να υπολογίζουν την αξία της από 230.000 έως 340.000 δολάρια.

Η ιστορία της πολύτιμης τιάρας

Η τιάρα φιλοτεχνήθηκε το 1904 με ακουαμαρίνες και διαμάντια ως δώρο γάμου από τον Φρειδερίκο Φραγκίσκο Δ΄ της Γερμανίας, Μέγα Δούκα του Μεκλενβούργου-Σβερίν στη νύφη του, Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Ανόβερου και του Κάμπερλαντ.

Η μητέρα του Μεγάλου Δούκα ήταν ρωσίδα δούκισσα, δεινή συλλέκτρια των κοσμημάτων Φαμπερζέ και ενθάρρυνε τον 22χρονο γιο της να παραγγείλει το δώρο στο εργαστήρι του Φαμπερζέ στην Αγία Πετρούπολη.

ΦΩΤΟ: EPA
ΦΩΤΟ: EPA

Το δώρο έφθασε ένα μήνα μετά τον γάμο, γιατί ο δούκας καθυστέρησε να διαλέξει τις πολύτιμες πέτρες και τα σχέδια του Φαμπερζέ χάθηκαν, καθώς απεικονίζονταν λεπτομερώς σε αλληλογραφία που ανταλλασσόταν μεταξύ της Ρωσίας και της γερμανικής αυλής.

«Είναι μια πανέμορφη τιάρα με εννέα ακουαμαρίνες διαφορετικού μεγέθους. Υπάρχουν ελάχιστες τιάρες Φαμπερζέ στον κόσμο σήμερα και όταν διατίθενται σε δημοπρασία, προσελκύσουν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον». 

Το σχέδιο της τιάρας παρουσιάζει λουλουδάκια μη-με-λησμόνει δεμένα με κορδέλες που σχηματίζουν φιόγκους, για να σημαίνει την αληθινή αγάπη, και διάσπαρτα υπάρχουν τα βέλη του έρωτα. Η τιάρα θα βγει το σφυρί στη Γενεύη στην 15 Μαΐου μαζί με άλλα κοσμήματα.