(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Τιμήθηκε η μνήμη των 125 εκτελεσμένων στο Γηροκομειό

Με αντίξοες καιρικές συνθήκες που προϊδέαζαν για νεροποντή μέχρι και μισή ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης, αλλά και με ξαφνική μεταστροφή του καιρού σε λιακάδα, που κράτησε όσο χρόνο χρειάζονταν για την τέλεση του μνημοσύνου, τιμήθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, με σεμνή τελετή, η μνήμη των 125 εκτελεσμένων στο Γηροκομειό κατά τα πέτρινα χρόνια του Εμφυλίου, με την παρουσία για πρώτη φορά εκπροσώπου της κυβέρνησης, της αναπλ. Υπουργού Εξωτερικών Σίας Αναγνωστοπούλου.

 

Η εκδήλωση με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Παναγία Γηροκομίτισσα και τον ΣΦΕ «Πέτρινα Χρόνια», ξεκίνησε με τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων, που διάβασε ιερέας της ΙΜ Πατρών, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος εκ μέρους του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα.

 

Ο κ. Αλεξόπουλος, αφού επισήμανε την ανάγκη να συμμετέχει στην συνδιοργάνωση και η Περιφέρεια, εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης, σήμερα που η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρατήρησε ότι στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου υπάρχουν ατέλειες που πρέπει να διορθωθούν, ως ένδειξη σεβασμού στους εκτελεσμένους αγωνιστές, των οποίων τα ονόματα πρέπει να αναγραφούν σε μαρμάρινη πλάκα, πίσω από το ορειχάλκινο άγαλμα.

 

Μάλιστα την ίδια παρατήρηση έκανε και ο γλύπτης Στάθης Λεοντής όταν πήρε το λόγο και παρακάλεσε όλους όσους από την θέση του αυτοδιοικητικού πολίτη ασχοληθούν με την ολοκλήρωση του Μνημείου, να λάβουν υπόψη ότι εκκρεμεί η νομική υποχρέωση του Δήμου Πατρέων, που απορρέει από τον πανελλήνιο διαγωνισμό του 1999, για αναγραφή των ονομάτων και σχεδιασμό με ψηφίδες του περιστεριού της Ειρήνης στο δάπεδο της πλατείας, όπως την σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Λίλα Καρακώστα και Τάκης Βανδώρος.

 

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος Μαρία Δεληγιάννη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παναγία Γηροκομίτισσα, αναφέρθηκε στις φοβερές συνέπειες του Εμφυλίου, κατά τον οποίο 3.500 θανατικές καταδικαστικές αποφάσεις αναιρέθηκαν με προσφυγές, αλλά όταν πήγαν να εφαρμοστούν, οι καταδικασθέντες είχαν ήδη εκτελεσθεί!

 

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου Θαν. Κολλιτσίδα, που τόνισε τη θυσία των Εκτελεσμένων αγωνιστών, πιστών στο ΕΑΜικό πνεύμα της Αντίστασης.

 

Στο χώρο αυτό το επίσημο κράτος του Εμφυλίου δολοφονούσε την αγάπη για την Ελλάδα, την ελευθερία και την ενότητα. Δολοφονούσε την προοπτική να τιμωρηθούν οι συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών, είπε.

 

Και συνέχισε;

 

Κάνουμε προσπάθεια και θα συνεργαστούμε για να αποδοθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις όπως και ο αρχαίος πλούτος που μας έκλεψαν οι ναζί, τόνισε, ενημερώνοντας «Θα συνεργαστούμε με αυτούς που θα αντισταθούν στην άνοδο της ακροδεξιάς».

 

Στην εκδήλωση ακολούθησε εκφώνηση δύο ποιημάτων: «Οι ήρωες» του Σουρή, από την ποιήτρια, Μάρθα Βασκαντήρα, μέλος του Εκπολ. Συλλόγου Παναγία Γηροκομίτισσα και «Τα κόκκινα σημάδια» του Γιάννη Ρίτσου, από τον Ντίνο Μασαχό, εκ μέρους των «Πέτρινων Χρόνων».

 

Στην συνέχεια ακολούθησε προσκλητήριο Εκτελεσμένων, με την ανάγνωση των 125 ονομάτων τους από τους Ντίνο Μασαχό και Ντίνα Πεταλά και η ανάκρουση του ύμνου του ΕΛΑΣ και του Εθνικού Ύμνου. Και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων.
Στην εκδήλωση έδωσαν παρών ακόμη:

 

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρ. Ριζούλης.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτ. Ελάδας Βασ. Χατζηλάμπρου, επικεφαλής της «Αντίστασης Πολιτών».

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ουρανία Μπίρμπα, Γιάννης Τσιμπούκης, Ηλίας Γρηγόρης, από την ΡΑΠ Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη.

 

Ο Γιώργος Ελεζόγλου, ως εκπρόσωπος της «Ανυπότακτης Πολιτείας» του Χρ. Πατούχα.

 

Οι Ηλιόπουλος Παναγιώτης και Γιαννίκα Χρ. εκπροσωπώντας την «Πάτρα δική μας πόλη» του Ν. Τζανάκου.

 

Ο Φώτης Λουρίδας, ως εκπρόσωπος της παράταξης «Σπιράλ» του Πέτρου Ψωμά.

 

Οι Γιώργος Ρώρος και Πολυχρόνης Θωίδης της παράταξης «ΩΡΑ Πατρών».

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήμα ΔΕ Βασίλης Αϊβαλής.

 

Ο Πρόεδρος του ΠΕΑΚ Νίκος Κανελλάκης.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία Αχαΐας του κόμματος εκπροσωπούμενη από τους Αλεξάνδρα Βουγιουκλάκη και Δημ. Παπαδόπουλο.

 

Ο παιδίατρος Γρ. Μαρκέτος, ως εκπρόσωπος των Υγειονομικών του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα.