Στην Ουάσινγκτον ο Τσακαλώτος για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Να ολοκληρώσει τον κύκλο των διερευνητικών επαφών για την προώθηση του ελληνικού αιτήματος περί πρόωρης αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ θα επιδιώξει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος από χθες βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για σειρά επαφών.

Το ζητούμενο είναι, με την επιστροφή του στην Αθήνα και αφού προηγηθεί η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ (προγραμματίζεται για σήμερα) να δρομολογήσει επίσημα τη διαδικασία για τη μερική αποπληρωμή. Αυτή η διαδικασία με τη σειρά της, εκτιμάται ότι θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την εικόνα των ελληνικών τίτλων στις διεθνείς αγορές ανοίγοντας τον δρόμο για μια ακόμη έκδοση ελληνικού ομολόγου και ολοκλήρωση από τώρα του φετινού προγράμματος εκδόσεων τίτλων του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει τη συμφωνία και της Κριστίν Λαγκάρντ για τη μερική αποπληρωμή αποσπώντας ένα ακόμη ναι μετά την θετική τοποθέτηση και του Κλάους Ρέγκλινγκ. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία με την κατάθεση του σχετικού αιτήματος στον ESM. Το ΔΝΤ, δεν έχει λόγο να εναντιωθεί αφού θα πάρει πίσω περίπου τα μισά δανεικά. Άλλωστε έχει επίσημα πετάξει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους και ειδικά στους Γερμανούς οι οποίοι θέλουν να κρατήσουν το ΔΝΤ την ομάδα των θεσμών τουλάχιστον μέχρι το τέλος της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Για να διατηρηθεί το ΔΝΤ στην ομάδα των θεσμών καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αυξημένης εποπτείας θα πρέπει το υπόλοιπο χρέους της Ελλάδας προς το Ταμείο να ξεπερνά το διπλάσιο του ποσού συμμετοχής της Ελλάδας προς το Ταμείο. Δηλαδή, θα πρέπει η Ελλάδα να εξακολουθήσει να χρωστάει τουλάχιστον 5,5 δις. ευρώ.

Σήμερα, η Ελλάδα εξακολουθεί να οφείλει περίπου 9,4 δις. ευρώ άρα υπάρχει ένα περιθώριο μερικής αποπληρωμής έως και 4 δις. ευρώ χωρίς να αμφισβητηθεί ο «ενισχυμένος» (αν και συμβουλευτικός πλέον) ρόλος του Ταμείου. Το δεύτερο ζήτημα που γεννάται έχει να κάνει με το ποιες δόσεις θα αφορά αυτό το ποσό. Οι προγραμματισμένες πληρωμές που πρέπει να γίνουν προς το ΔΝΤ είναι οι εξής:

1. 1,992 δις. ευρώ το 2019

2. 1,992 δις. ευρώ το 2020

3. 1,922 δις. ευρώ το 2021

4. 1,859 δις. ευρώ το 2022

5. 1,304 δις. ευρώ το 2023 και

6. 284 εκατ. ευρώ το 2024

Αν τα τέσσερα δις. ευρώ που θα δοθούν καλύψουν τις δόσεις από το τέλος προς την αρχή (δηλαδή από το 2024 και προς τα πίσω) τότε η ολική αποπληρωμή του ΔΝΤ θα επέλθει μέσα στο 2021 και το ΔΝΤ θα χάσει οποιονδήποτε ρόλο στην Ελλάδα.

Αντίθετα, αν αποπληρωθούν οι δόσεις του 2019 και του 2020, τότε το ΔΝΤ θα διατηρήσει τον ρόλο του για όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος του 2022 οπότε και λήγει η περίοδος αυξημένης εποπτείας.