(Βίντεο)-Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ – Τον πέταξαν έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή της Wikileaks, καθώς συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία στο Λονδίνο μετά την απόφαση του Ισημερινού να άρει το καθεστώς ασυλίας του.

Στην ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας αναφέρεται ότι «Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού».

Δείτε τη στιγμή που ο Ασάνζ οδηγείται έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού:

 

Όπως διευκρίνισε, «εκλήθη στο εσωτερικό της πρεσβείας από τον πρεσβευτή, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε το άσυλο» που είχε χορηγήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ.

Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Τζούλιαν Ασάνζ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, αλλά και τις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.

Είχαν προηγηθεί φήμες ότι ο Αυστραλός θα εκδοθεί στις βρετανικές αρχές. Ο Ισημερινός διέψευσε αρχικά λέγοντας ότι δεν είχε σκοπό να αποστερήσει από τον Ασάνζ το καθεστώς ασυλίας, αλλά προφανώς άλλαξε γνώμη.

Σε μια πρώτη αντίδραση το Wikileaks κατηγόρησε τoν Ισημερινό για «παράνομο» τερματισμό του πολιτικού ασύλου του Ασάνζ.

Κίτο: Ο Ασάνζ δεν θα εκδοθεί σε χώρα, όπου μπορεί να καταδικαστεί σε θανατική ποινή
Ο πρόεδρος του Ισημερινού δήλωσε ότι έλαβε από τις βρετανικές αρχές την διαβεβαίωση ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.

Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι τα δικαστήρια θα αποφασίσουν τι θα ακολουθήσει.

Η σχέση του Ασάνζ με το Κίτο πέρασε από 40 κύματα αφότου ανήλθε ο νυν πρόεδρος του Ισημερινού στην εξουσία προ διετίας. Το Κίτο έχει κατηγορήσει τον Ασάνζ ότι διαρρέει πληροφορίες για την προσωπική ζωή του προέδρου Λένιν Μορένο, ενώ τον περασμένο Μάρτιο του έκοψαν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο με αξιωματούχους του Ισημερινού να εξηγούν ότι το έκαναν για να εμποδίσουν τον Ασάνζ «να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών».

Ο Ασάνζ έγινε γνωστός παγκοσμίως το 2010 όταν το Wikileaks δημοσιοποίησε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ορισμένα εκ των οποίων αποκάλυπταν πολύ επικριτικές αμερικανικές εκτιμήσεις για παγκόσμιους ηγέτες.

advertisement