Στα βιβλία βρίσκεται όλος ο κόσμος

Η τοποθέτηση του υποψηφίου Δημάρχου Πατρέων Νίκου Παπαδημάτου στην εκδήλωση για το βιβλίο που οργάνωσαν οι εκδόσεις «Πικραμένου».

Φίλες και φίλοι,

Κυρίες και κύριοι,

Στην πρόσκληση που μας απευθύνατε θέτετε το ερώτημα για την πολιτική του βιβλίου εκ μέρους του Δήμου.

Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική, αλλά το πρόβλημα είναι γενικότερο. Ο Δήμος διατηρεί μεν μια σημαντική παρουσία στην πολιτιστική ζωή της πόλης, στερείται όμως πολιτιστικής πολιτικής. Δεν υπάρχουν δηλαδή επιλεγμένοι τομείς δράσης, σαφείς και μετρήσιμοι στόχοι. Όταν λοιπόν δεν έχουμε πολιτιστική πολιτική γενικώς, θα ήταν παράξενο να υπάρχει πολιτική για το βιβλίο.

Πως παρεμβαίνει ο Δήμος στο χώρο του βιβλίου; Με δύο τρόπους. Με τις αγορές που πραγματοποιεί η δημοτική βιβλιοθήκη και με τις αγορές που πραγματοποιούνται, σε πιο μαζική κλίμακα, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για βιβλία που συγγράφουν συμπολίτες.

Είναι προφανές ότι αυτά τα δεδομένα δεν συγκροτούν δημοτική πολιτική έναντι του βιβλίου.

Τι μπορεί να γίνει;

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό μια παρέκβαση.

Στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται μια δέσμευση.

Προτείνουμε την εκπόνηση ενός προγράμματος πολιτιστικής πολιτικής που μέσα στους επόμενους μήνες θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί θα δούμε τι έχουμε, τι θέλουμε να αποκτήσουμε, ποιοι είναι οι στόχοι και οι πόροι μας. Θα αποκτήσουμε δηλαδή ένα πλήρες σχέδιο πολιτιστικής δράσης, μέσα στο οποίο θα πρέπει να υπάρχει ως επί μέρους ενότητα και η πολιτική του βιβλίου.

Στη συνέχεια θα διατυπώσω μερικές σκέψεις για στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν όψεις μια δημοτικής πολιτικής για το βιβλίο.

Έχουμε τη δημοτική βιβλιοθήκη που θα μπορούσε να προχωρήσει σε ένα δικό της εκδοτικό πρόγραμμα, έστω μικρό, γύρω από μια τοπική θεματολογία.

Έχουμε τις σχολικές βιβλιοθήκες που θα μπορούσαν να αποκτήσουν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ένα δικό τους πρόγραμμα ανάπτυξης και εμπλουτισμού.

Έχουμε την ανάγκη μιας εξειδικευμένης καμπάνιας που θα προωθεί την ανάγνωση και που θα μπορούσε να κινηθεί ακόμα και με τη λογική παροχής κινήτρων. Ένα μέρος αυτής της καμπάνιας θα μπορούσε να αφορά την ίδια τη δημοτική βιβλιοθήκη με τη διοργάνωση επισκέψεων σε αυτήν αλλά και τη συστηματική προβολή του πλούτου της.

Και φυσικά πρέπει να δούμε, από κοινού, τις δυνατότητες μιας πανελλήνιας έκθεσης βιβλίου ενώ επίσης είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε επαφή με τις προσπάθειες για την εκπόνηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής βιβλίου που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αγαπητοί φίλοι,

Δεν ήλθα εδώ έχοντας όλες τις απαντήσεις και όλες τις λύσεις. Πολλοί από εσάς γνωρίζετε το χώρο του βιβλίου και τα προβλήματά του, πολύ καλύτερα από εμένα. Η δική μου υποχρέωση είναι να συζητήσω μαζί σας, να σας ακούσω και στη συνέχεια από κοινού να χαράξουμε μια τοπική πολιτική βιβλίου.

Ανήκω σε μια γενιά που προσέλαβε τη γνώση διαβάζοντας βιβλία. Συνεπώς γνωρίζω καλά ότι ένα βιβλίο δεν είναι μόνο η ανάγνωσή του. Είναι επίσης και η αναζήτηση, η απόκτηση, η αφή, η μυρωδιά του, η ταξινόμησή του στη βιβλιοθήκη, το δάνεισμα και το χάσιμό του, η χαρά της συζήτησης γι’ αυτό με τους φίλους μας.

Στα βιβλία βρίσκεται όλος ο κόσμος και γι’ αυτό θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να συμβάλλω στην εκπόνηση και υλοποίηση μιας πολιτικής βιβλίου από το Δήμο Πατρέων.

Σας ευχαριστώ.