Brexit: Παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Να αναβληθεί το Brexit ως την 31η Οκτωβρίου 2019 και να υπάρξει επανεξέταση της απόφασης αυτής εντός του Ιουνίου αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να αναβληθεί το Brexit, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Τουσκ, που προεδρεύει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, εξήγησε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για να εξασφαλίσει και τη δική της συναίνεση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν διευκρίνισε για πόσο θα παραταθεί η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού δικτύου Sky News, 17 χώρες πρότειναν αναβολή του Brexit με απώτατο όριο τον Μάρτιο του 2020 και ο Οκτώβριος του 2019 κρίθηκε ως συμβιβαστική πρόταση μεταξύ των συγκεκριμένων κρατών και της γαλλικής θέσης.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, τάχθηκε υπέρ της πιο μακράς παράτασης της διαδικασίας του Brexit, μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Tουσκ: Μην σπαταλήσετε τον χρόνο που σας δόθηκε
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προέτρεψε τη Βρετανία να μην κατασπαταλήσει τον επιπλέον χρόνο που της δόθηκε για να άρει το αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής να παραταθεί η διαδικασία ως το αργότερο την 31η Οκτωβρίου.

«Σας παρακαλώ να μην σπαταλήσετε αυτόν τον χρόνο», τόνισε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε έπειτα από τη διαπραγμάτευση των 27 και τουΗΒ, που διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες.

Ο ίδιος επισήμανε πως η Βρετανία συνεχίζει να έχει στη διάθεσή της όλες τις επιλογές κατά τη διάρκεια της παράτασης: την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης, την αλλαγή των ζητούμενων όσον αφορά το διαζύγιο, ή ακόμη και την ακύρωση του Brexit.

Χαντ: Η παραμονή μας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ δεν θα ωφελούσε τη βρετανική οικονομία
Η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ωφελούσε τη βρετανική οικονομία, αφού θα περιόριζε τη δυνατότητά της να χαράσσει αυτόνομα εμπορική πολιτική και να συνάπτει ανεξάρτητα εμπορικές συμφωνίες, έκρινε το βράδυ της Τετάρτης ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Η τελωνειακή ένωση δεν θα ωφελούσε μια μεγάλη οικονομία του μεγέθους του ΗΒ (…). Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή λύση», τόνισε ο Χαντ τοποθετούμενος σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού TV.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας είπε εξάλλου ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει εάν οι συνομιλίες που διεξάγει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με το Εργατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση), που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση, θα μπορέσουν να άρουν το αδιέξοδο γύρω από το Brexit.