Παγκόσμια διάκριση για την Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» και τιμητική συμμετοχή στο φεστιβάλ του Ναυπλίου

Παγκόσμια διάκριση για τον Φωκαέα, με την έκδοση του πρώτου, αμφιωτικού ψηφιακού δίσκου, χορωδιακής Βυζαντινής μουσικής στον κόσμο. Αναλυτικότερα, η Βυζαντινή – Παραδοσιακή χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς», μετά από 12 χρόνια μουσικής ιστορίας και συνεχούς πολιτιστικής πορείας, εξέδωσε την 25η Μαρτίου 2018 την τελευταία δισκογραφική της παραγωγή, παρουσιάζοντας ένα συλλεκτικό λεύκωμα με ξεχωριστούς, γνωστούς ύμνους, σε ένα διπλό ψηφιακό δίσκο, με επιλογές από τις προηγούμενες δισκογραφικές της παραγωγές και μια νέα μουσική έκδοση, αφιερωμένη στους απανταχού φιλόμουσους και λάτρεις του Βυζαντινού, Εκκλησιαστικού μέλους. Η μουσική κασετίνα του Βυζαντινού χορού περιελάμβανε τον ψηφιακό δίσκο «Υμνολογούμεν Ψάλλοντες» με νέες αποδόσεις πασίγνωστων Βυζαντινών μελών όλου του ενιαυτού και τον ψηφιακό δίσκο «Εν εκκλησίαις άσατε τω Κυρίω» με επιλεγμένους ύμνους από τους προηγούμενους δίσκους της χορωδίας. Η καινούργια δισκογραφική παραγωγή της χορωδίας πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό στούντιο της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών, στην έδρα της Σχολής Μουσικολογίας, με ηχολήπτη και υπεύθυνο παραγωγής και ήχου τον Καθηγητή ηχοληψίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Μαλαφή και βοηθό ηχολήπτη τον κ. Κώστα Κατσαντώνη.

Φέτος, η χορωδία θα τιμηθεί στα ειδικά πολιτιστικά βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, χάρη στην παραγωγή του συλλεκτικού λευκώματος 12ετίας που εξέδωσε, για την ποιότητα παραγωγής και έκδοσής του, αλλά και για τη εν γένει μουσική πορεία και πολιτιστική προσφορά της. Πέραν τούτου, η Βυζαντινή χορωδία προχώρησε και σε μια έξτρα παραγωγή ενός ειδικού ψηφιακού δίσκου, ενός αμφιωτικού ψηφιακού δίσκου(binaural CD) (μουσικού δίσκου που ακούγεται μόνο με ακουστικά και χαρακτηρίζεται από κορυφαία ποιότητα ηχογράφησης και πιστότητα παραγωγής και τέλεια μουσική απόδοση), με τους ύμνους του δίσκου «Υμνολογούμεν Ψάλλοντες», που θα αποτελέσει μια πρωτοπορία παγκοσμίως, καθώς καμία Βυζαντινή χορωδία στον κόσμο δεν έχει πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο. Ένα χρόνο μετά, την 25η Μαρτίου 2019, ο παγκόσμιος Οργανισμός παραγωγής – πιστοποίησης Αμφιωτικών δίσκων με έδρα το Βέλγιο και η μουσική Ακαδημία των Βρυξελών, ανακοίνωσαν επίσημα την τιμητική διάκριση προς την χορό του Φωκαέως, καθώς και με τη βούλα, το πρώτο αμφιωτικό CD Βυζαντινής χορωδιακής μουσικής παγκοσμίως ανήκει στην Βυζαντινή – Παραδοσιακή Χορωδία των Πατρών «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΩΚΑΕΥΣ».

Παράλληλα, ο Βυζαντινός χορός του Φωκαέως έχει προσκληθεί και θα συμμετέχει σε μουσική συναυλία στα πλαίσια του 1ου φεστιβάλ Βυζαντινής μουσικής που πραγματοποιείται στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου, το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 και όπου θα τιμηθεί για τις τελευταίες παραγωγές του. Το φεστιβάλ γίνεται στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος, το διήμερο 13 και 14 Απριλίου 2019, με την αρωγή του Δήμου Ναυπλιέων και την διοργάνωση του ιστορικού Ωδείου Ναυπλίου «Αγγελική Μαυρούλη», υπό την αιγίδα της Ι. Μ. Ναυπλίου, στο «Βουλευτικό», στο κτήριο της πρώτης Βουλής των Ελλήνων, στην πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο. Στην μουσική εκδήλωση του Σαββάτου θα συμμετέχει και ο Βυζαντινό χορός «Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους» υπό την διεύθυνση του χοράρχη του και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ωδείου Ναυπλίου κ. Ιωάννη Χαβιαρλή.