Όλοι οι «πρόθυμοι» βρήκαν θέση στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ -Δανέλλης, Κουντουρά πάνε Ευρωβουλή

Η διαρροή χθες και των νέων ονομάτων που θα στελεχώσουν την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ, με τους «πρόθυμους» Σπύρο Δανέλλη και Έλενα Κουντουρά να βρίσκουν τη θέση που επιζητούσαν, σίγουρα δεν εξέπληξε.

Ήδη από την πρώτη στιγμή που οι δύο βουλευτές ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και αργότερα έδωσαν και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, ήταν σαφές στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, παρά τις οργίλες διαψεύσεις, ότι η συμφωνία προέβλεπε και ανταλλάγματα. Την τοποθέτηση των «προθύμων» στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο θα συμβεί άλλωστε -σύμφωνα με πληροφορίες- και με άλλα «εκ μεταγραφής στελέχη», όπως ο Τέρενς Κουίκ, που θα πολιτευθεί στις εθνικές εκλογές με τις λίστες του κυβερνώντος κόμματος ή ο υφυπουργός Γεωργίας Βασίλης Κόκκαλης και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ο Σπύρος Δανέλλης αυτοδιαψεύδεται

Η παρουσία των προθύμων Σπύρου Δανέλλη -που μόλις τον Ιανουάριο δήλωνε ότι «δεν θα τον δούμε υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ»- και Έλενας Κουντουρά στα ευρωψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου, ναι, δεν εξέπληξαν κανέναν, αλλά δεν είναι και χωρίς κόστος, σημειώνουν στελέχη της αντιπολίτευσης.

Γιατί αποδεικνύουν, λένε τα ίδια στελέχη, ότι η πρώτη διεύρυνση που επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας, με στελέχη από τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, δεν ήταν μια ιδεολογική αναζήτηση και πολιτική μεταστροφή των εκ μεταγραφής στελεχών, αλλά μια συμφωνία «πάρε-δώσε».

Μια κυνική συμφωνία που έγινε στα κρυφά και η οποία ενδεχομένως «φωτίζει» και το παρασκήνιο των επόμενων μεταγραφών που έκανε και συνεχίζει να κάνει ο κ. Τσίπρας, αυτήν την φορά με στελέχη της Κεντροαριστεράς.

Άλλωστε, καθόλου τυχαία, τα πρώτα ονόματα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς που «διέβησαν τον Ρουβίκωνα» βρέθηκαν με το καλημέρα στην κυβέρνηση. Και φυσικά ουδείς αμφιβάλλει ότι οι κ. Μωραΐτης και Τόλκας, για παράδειγμα, έχουν ήδη συμφωνήσει και το πού θα πολιτευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τσαλακώνεται το ηθικό πλεονέκτημα

Αυτό το τσαλάκωμα του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς και οι κυνικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι που αναδεικνύουν οι υποψηφιότητες Δανέλλη- Κουντουρά, εκτιμούν πολιτικοί σχολιαστές, τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΚΙΝΑΛ, τελικά θα κοστίσουν στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Αφού κανείς πλέον δεν μπορεί να πιστέψει στις ανιδιοτελείς επιδιώξεις των προθύμων της Κεντροαριστεράς. Ποιος μπορεί να πιστέψει πλέον, συνεχίζουν, ότι οι κ. Ραγκούσης, Μπίστης, Ρεπούση και… σία οδηγήθηκαν στις αγκάλες του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της στροφής του στην κανονικότητα και στη Σοσιαλδημοκρατία και για να αντιμετωπιστεί η άνοδος της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, και όχι λόγω της προσφοράς μιας σίγουρης θέσης στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος;

Έτσι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά τα κόμματα από τα οποία προέρχονται οι νέοι πρόθυμοι της Κεντροαριστεράς, το ΚΙΝΑΛ κυρίως και δευτερευόντως το Ποτάμι δηλαδή, θα ανεβάσουν τους τόνους το επόμενο διάστημα και θα κάνουν ευθέως πλέον λόγο για «νέα αποστασία».

Πόσω μάλλον που οι υποψηφιότητες Δανέλλη και Κουντουρά έρχονται λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις για το υπόγειο deal του Θανάση Θεοχαρόπουλου με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κρυφό deal του Θανάση Θεοχαρόπουλου

Όπως έγραψε ήδη από χθες το iefimerida, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Θεοχαρόπουλο να έχει παζαρέψει την προσχώρησή του τον ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια μυστικών επαφών με τον Πάνο Σκουρλέτη, με μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικράτειας του κυβερνώντος κόμματος, και με δύο θέσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ στο ευρωψηφοδέλτιο.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος μπορεί να εξέδωσε μια οργίλη ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τα δήθεν fake news που διακινούνται -όπου όμως δεν διέψευδε ότι θα πολιτευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι θα είναι υποψήφιος Επικρατείας- λίγες ώρες μετά όμως το πρώτο κομμάτι του υπογείου deal, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά. Αφού δύο στελέχη της ΔΗΜΑΡ, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ακόμα ΔΗΜΑΡ φυσικά, η Ευγενία Αρσένη και ο Στέργιος Καλπάκης, βρήκαν τη θέση τους στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ακριβώς προέβλεπε η συμφωνία που έγραψε το iefimerida.

Το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις-φαρμάκι του ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς Σόνιας Τσιτήλου, που σε ανάρτησή της στο Facebook αποκάλυψε τα όσα είπε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στην οποία ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διέγραψε όσους διαφωνούσαν με τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και η κυρία Τσιτήλου είπε ότι οι επαφές Θεοχαρόπουλου και ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεκινήσει εδώ και καιρό, ακόμα και την εποχή που εκείνος ήταν στο ΚΙΝΑΛ, και ότι η ίδια γνωρίζει πού και με ποιους έκανε τα υπόγεια deals.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι για αυτά ακριβώς τα μυστικά ραντεβού τον διέγραψαν από το ΚΙΝΑΛ, κάτι που επεδίωκε και ο ίδιος ώστε να ελευθερωθεί και να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Και η κ. Τσιτήλου κατέληξε: «Κάνατε τη ΔΗΜΑΡ κόμμα του ψηφοδελτίου Επικρατείας».

Μένει να δούμε πώς θα αξιολογήσουν αυτές τις μυστικές συμφωνίες και τα υπόγεια deals οι ψηφοφόροι.