Ένοχοι οι ηθοποιοί για δωροδοκία των πανεπιστημίων

Ένοχη δήλωσε η ηθοποιός Φελίσιτι Χόφμαν και ακόμα 12 εύποροι γονείς που κατηγορούνται ότι δωροδόκησαν προκειμένου να αγοράζουν θέσεις για τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια όπως το Γέιλ, το Στάνφορντ και το Τζορτζτάουν, σε μια πλεκτάνη ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Χόφμαν αλλά και η ηθοποιός Λόρι Λάφλιν έγιναν πρωτοσέλιδο αφού συνεργάστηκαν με το μεγαλύτερο κύκλωμα παράνομης εισαγωγής σε πανεπιστήμια που έχει μέχρι σήμερα εξαρθρωθεί στις ΗΠΑ.

Με έδρα την Καλιφόρνια το δίκτυο προέβαινε σε δωροδοκίες προπονητών, σε εξεταστές που υποδύονταν τους εξεταζόμενους ακόμη και σε παραποιημένες φωτογραφίες που εμφάνιζαν υποψήφιους χωρίς καμία σχέση με τον αθλητισμό ως αριστούχους αθλητές.

Η Χόφμαν θα καταδικασθεί σε ποινή τεσσάρων μηνών με αναστολή, παρότι οι τιμωρίες που την βαρύνουν τιμωρούνται με έως 20 χρόνια κάθειρξη. Στο δικαστήριο η Χόφμαν δήλωσε ότι η κόρη της δεν γνώριζε τίποτα για τις πράξεις της. Η Χόφμαν είχε προσλάβει σύμβουλο, ο οποίος την έπεισε ότι μπορεί να αλλάξει τους βαθμούς της κόρης της. Ο επίσης διάσημος ηθοποιός Ουίλιαμ Μέισι και σύζυγος της Χόφμαν δεν κατηγορείται παρόλο που βρέθηκε να συνομιλεί με τον προγυμναστή που κατέγραφε τις συνομιλίες τους και ζητά τώρα μικρότερη ποινή.

Τα σχόλια τσακίζουν κυριολεκτικά και τον τενίστα Γκόρντον Έρνστ, ο οποίος πήρε περισσότερα από 2εκ. δολάρια προκειμένου να πιστοποιήσει ότι παιδιά εύπορων Αμερικανών είχαν μεγάλο ταλέντο στο τένις και μεγάλες αθλητικές επιδόσεις ενώ δεν είχαν πιάσει στα χέρια τους ρακέτα.

Ενώ η Φελίσιτι Χόφμαν είχε δώσει 15.000 δολάρια, η Λόρι Λάφλιν είχε δώσει πολύ περισσότερα, μισό εκατομμύριο δολάρια για να εισαχθούν οι δυο κόρες της στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας με αθλητικές επιδόσεις στην κωπηλασία που δεν είχαν κάνει ποτέ.

Ο εγκέφαλος της απάτης Σίνγκερ χρέωνε από 100.000 δολάρια ως 2,5 εκατομμύρια δολάρια για κάθε παιδί. Δεν είναι τα μόνα σκάνδαλα που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια και αφορούν την εκπαίδευση και την εισαγωγή σε πανεπιστήμια. Οι εισαγγελείς στη Βοστώνη τα τελευταία χρόνια έχουν απαγγείλει κατηγορίες εις βάρος Κινέζων, οι οποίοι φέρεται ότι ”έκλεβαν” σε εισαγωγικές εξετάσεις, ενώ το Συμβούλιο Κολλεγίων που είναι υπεύθυνο για τις εξετάσεις SAT, κλυδωνίστηκε το 2016 από το σκάνδαλο με την διαρροή εκατοντάδων ερωτήσεων που προορίζονταν για τις συγκεκριμένες εξετάσεις.

Τα πανεπιστήμια του Yale και του Southern California (USC) ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται με τις αρχές. Όπως αποκαλύφθηκε σε πολλές περιπτώσεις οι υποψήφιοι δε γνώριζαν τις προθέσεις των γονιών τους.

Φωτο: REUTERS