Ο τύπος της άσκησης που εκτός από ωραίο σώμα, χαρίζει εγρήγορση στο μυαλό

Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να έχουμε τη γυμναστική στο πρόγραμμά μας. Όσο πιο συχνά γυμναζόμαστε, τόσο καλύτερη υγεία έχουμε.

Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, το γυμναστήριο και τα αθλήματα υπάρχουν στη ζωή μας για να χτίσουμε καλύτερο σώμα και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας.

Από ότι φαίνεται όμως η γυμναστική βοηθά και στις γνωστικές μας επιδόσεις.

Όλες οι μορφές άσκησης έχουν κάποιο όφελος για την υγεία. Η γυμναστική δεν διατηρεί μόνον το σώμα σου σε φόρμα, αλλά ενισχύει και το μυαλό σου.

Αλλά αν ενδιαφέρεσαι για ένα πιο υγιή εγκέφαλο, μια νέα μελέτη προτείνει να κάνεις ασκήσεις με βαράκια. 

Οι περισσότερες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στο τρέξιμο, στο περπάτημα και σε άλλες αεροβικές δραστηριότητες.

Τώρα όμως οι επιστήμονες έδωσαν βάση στις ασκήσεις με τα βαράκια και διαπίστωσαν ότι η προπόνηση με μικρά βάρη μπορεί να επιβραδύνει τη σχετιζόμενη με την ηλικία συρρίκνωση ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου.

Shutterstock

Η γυμναστική με βάρη βοηθάει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και προστατεύει από την άνοια. 

Οι έρευνες έδειξαν ότι οι ασκήσεις με μικρά βάρη δύο φορές την εβδομάδα οδήγησαν σε βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, η αυξημένη μυϊκή δύναμη οδηγούσε σε βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία στα άτομα με ήπια γνωστική διαταραχή. Τα οφέλη φάνηκαν να διατηρούνται έως 12 μήνες μετά την άσκηση.