Η Αψίδα του Θριάμβου θα γίνει μπλε -Γιατί την ντύνουν με ύφασμα


O Christo κάνει επιτέλους πραγματικότητα ένα όνειρο -δικό του και της συζύγου του, της Jean-Claude: θα τυλίξει την Αψίδα του Θριάμβου στη λεωφόρο των Ιλισίων Πεδίων στο Παρίσι (με 25.000 τετραγωνικά μέτρα γαλαζο-ασημένιου υφάσματος από πολυπροπυλένιο).

Η εγκατάσταση, που ονομάζεται «Η Αψίδα του Θριάμβου, τυλιγμένη» θα παραμείνει για δύο εβδομάδες, από σήμερα, Δευτέρα 8 Απριλίου ως την Κυριακή 19 Απριλίου του 2019.

Το πλήρως ανακυκλώσιμο ύφασμα, θα συγκρατούν πάνω στην Αψίδα 7.000 μέτρα κόκκινου σχοινιού. «Τριάντα πέντε χρόνια αφότου η Jean-Claude κι εγώ τυλίξαμε την Pont-Neuf, έχω όρεξη να δουλέψω ξανά στο Παρίσι για το πρότζεκτ μας που αφορά στην Αψίδα του Θριάμβου» δήλωσε ο Christo.

To 1961, τρία χρόνια μετά τη συνάντηση του Christo με τη Jean-Claude – τη σύντροφό του στη ζωή και την τέχνη, η οποία απεβίωσε το 2009 – το ζευγάρι άρχισε να δημιουργεί έργα τέχνης για δημόσιους χώρους. Ένα από τα πρότζεκτ ήταν να τυλίξει ένα δημόσιο κτήριο. Εκείνη την εποχή, ο Christo νοίκιαζε ένα μικρό διαμέρισμα κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου και, το 1962, έκανε και ένα φωτομοντάζ με την Αψίδα τυλιγμένη. Τώρα, σχεδόν 60 χρόνια μετά, το πρότζεκτ υλοποιείται.

Η εγκατάσταση θα συμπέσει με μια μεγάλη έκθεση στο Centre Georges Pompidou, από τις 18 Μαρτίου ως τις 15 Ιουνίου του 2020, η οποία θα ιχνηλατεί τα χρόνια του καλλιτεχνικού ζεύγους στο Παρίσι (1958-1964) και θα αφηγείται την ιστορία της τυλιγμένης Pont-Neuf, το 1985.

Το Centre des Monuments Nationaux, ο κυβερνητικός θεσμός που διαχειρίζεται την Αψίδα του Θριάμβου, καλωσόρισε το πρότζεκτ του Κρίστο, το οποίο «τιμά ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία στο Παρίσι και τη Γαλλία».

Το πρότζεκτ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως και όλα του Christo, θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τον καλλιτέχνη μέσω πωλήσεων των προπαρασκευαστικών σχεδίων του, σκίτσων και κολάζ του «Η Αψίδα του Θριάμβου, τυλιγμένη» καθώς και μοντέλων υπό κλίμακα, έργων από τις δεκαετίες του 1950 και 1960 και αυθεντικών λιθογραφιών σχετιζόμενων με άλλα πρότζεκτ του.