Φόβοι για νέα έκρηξη του προσφυγικού – 950 μετανάστες στην Αδριανούπολη

Νέους φόβους για έκρηξη του προσφυγικού πυροδοτεί τηλεγράφημα του πρακτορείου Anadolu σύμφωνα με το οποίο περίπου 950 πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν μέσω της Αδριανούπολης, από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα η οργανώμενη μετακίνηση αυτής της ομάδας έγινε μέσω social media, όπως και στην περίπτωση των Διαβατών όταν δημιουργήθηκε ένας άτυπος καταυλισμός από εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστε με την ελπίδα ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.

«Οι μετανάστες έφτασαν στην Αδριανούπολη το βράδυ της Πέμπτης όταν τους είπαν μέσω social media ότι η Τουρκία θα τους επιτρέψει να περάσουν στα σύνορα» αναφέρεται στο τηλεγράφημα που αναδημοσιεύει η εφημερίδα Daily Sabah.

Κατά το τηλεγράφημα οι τουρκικές αρχές που είχαν την πληροφορία, αύξησαν τα επίπεδα ασφαλείας κοντά στα σύνορα προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο των μεταναστών στην Ελλάδα.

«Χιλιάδες άνθρωποι οργανώθηκαν για να περάσουν τα σύνορα αφού τους είπαν στα social media ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις πύλες για διελεύσεις» δηλώνει στο Anadolu ο μετανάστης από το Ιράν, Αλί Χουσεϊνί. «Μας έγραψαν στις ομάδες “πηγαίντε στην Αδριανούπολη και στη συνέχεια θα περάσουμε στην Ελλάδα από εκεί”» πρόσθεσε ο άνδρας από το Ιράν.

Όπως παρατηρείται στο τηλεγράφημα «χιλιάδες παράνομοι μετανάστες είχαν φτάσει στην Αδριανούπολη και το 2015 μετά από φήμες ΄τοι η Γερμανία θα δεχόταν μετανάστες και ότι τα σύνορα θα άνοιγαν».

Στην περίπτωση των Διαβατών το μήνυμα με τίτλο το «Καραβάνι της Ελπίδας», καλούσε τους πρόσφυγες να διαδώσουν για το άνοιγμα των συνόρων.

«Δεν θα περιμένουμε κανέναν. Επειδή κάποιοι μπορεί να μην έχετε τα πιστοποιητικά, να γνωρίζετε ότι κάποιοι ίσως προσπαθήσουν να σας εμποδίσουν. Είμαστε σε επικοινωνία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες πρότειναν να μαζευτούμε στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες θα μας βοηθήσουν. Θα σας ενημερώσουμε για το σημείο συγκέντρωσης 24 ώρες πριν από το ξεκίνημα», ανέφερε το μήνυμα, σύμφωνα με τον ANT1.