Εβδομάδα βαρόμετρο, ανοιχτό το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών τον Μάιο

Εβδομάδα που θα αποτελέσει βαρόμετρο ως προς τις πραγματικές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι αυτή που αρχίζει, με το Μέγαρο Μαξίμου να παραμένει εγκλωβισμένο μέσα σε ένα άσχημο για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικό κλοιό αλλά και με την αδυναμία της κυβέρνησης να δημιουργεί αφηγήματα να μην λέει να υποχωρήσει.

Είναι σαφές ότι τα επόμενα 24ωρα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα φανεί, έστω και με έμμεσο τρόπο, προς τα πού θα θελήσει να κινηθεί ο πρωθυπουργός. Είτε λοιπόν θα συνεχίσει μέχρι τον Οκτώβριο, υλοποιώντας τη δημόσια δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αψηφώντας τα πιθανά άσχημα αποτελέσματα τόσο των περιφερειακών όσο και των ευρωπαϊκών εκλογών της 26ης Μαΐου, είτε ο κ. Τσίπρας θα υιοθετήσει εισηγήσεις που προβλέπουν αιφνιδιασμό και προσφυγή στις εθνικές κάλπες ακόμα και μέσα στον Μάιο, ίσως και πριν από την ευρωκάλπη.

Πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να μην έχει κλείσει τελείως την πόρτα στην πιθανότητα εκλογών μέσα από μία αιφνιδιαστική κίνηση. Οι θιασώτες του συγκεκριμένου σεναρίου κρίνουν ως θετικό το momentum για να γίνει κάτι τέτοιο, μετά και την συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο Γαλατσίου, όπου το κυβερνών κόμμα θεωρεί ότι πήρε επικοινωνιακές ανάσες.

Πηγές σημειώνουν με νόημα ότι ο πρωθυπουργός εδώ και μερικές μέρες δεν ξεκαθαρίζει ακόμα και σε στενούς του συνεργάτες το τί τελικώς προτίθεται να πράξει με το θέμα των εκλογών. Απολύτως ενδεικτική είναι η πληροφορία που θέλει δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν λεκτική “πάσα” στον κ. Τσίπρα για να ανοίξει τα χαρτιά του, με τον πρωθυπουργό να μην απαντά καν…

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες μέρες θα “δείξουν” πολλά, αφού η τρέχουσα εβδομάδα θα έχει τουλάχιστον δύο στοιχεία που μπορούν να σταθούν η αφορμή προκειμένου ο πρωθυπουργός να αποκαλύψει τμήμα ή ακόμα και ολόκληρο τον σχεδιασμό του.

– Από τη μία, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, θέμα χρόνου είναι να υπάρξουν εξελίξεις στο σκάνδαλο της Novartis. Είναι σαφές ότι οι όποιες κινήσεις στο συγκεκριμένο πεδίο θα δώσουν το σύνθημα για μία κυβερνητική αντεπίθεση, η οποία όμως θα φανεί κατά πόσο τελικά θα μπορέσει να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο ανάμεσα στους πολίτες. Με εξαίρεση την περίπτωση που βρεθεί ροή χρήματος σε λογαριασμό πολιτικού προσώπου, κάτι που αναμφίβολα θα αλλάξει τα δεδομένα, τότε σε κάθε άλλο ενδεχόμενο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να πείσει ότι μετά από ενάμιση χρόνο ερευνών και λίγο πριν από τις κάλπες, ήρθε η ώρα της απόδοσης δικαιοσύνης.

– Από την άλλη, μέσα στην εβδομάδα προγραμματίζεται συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου πιθανότατα ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί εμμέσως ή ευθέως στο τί προτίθεται να κάνει.

Το πιο ανησυχητικό πάντως στοιχείο για το κυβερνών κόμμα δεν είναι η δημοσκοπική απόσταση που το χωρίζει από την ΝΔ, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην εθνική κάλπη, αλλά κυρίως το ότι η απόσταση αυτή δείχνει παγιωμένη χωρίς τάσεις μείωσης για αρκετό καιρό. Εάν σε αυτό προσθέσουμε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά χάνει με μικρότερη διαφορά στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές από ότι στην ευρωκάλπη, τότε τα διλήμματα για τον κ. Τσίπρα μεγαλώνουν, με τον χρόνο όμως να μετράει αντίστροφα.

Την ίδια ώρα σε θέσεις μάχης παραμένει η αξιωματική αντιπολίτευση, τα στελέχη της οποίας δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο και προετοιμάζονται με βάση όλα τα σενάρια. Την επόμενη Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το σύνολο των υποψήφιων ευρωβουλευτών της ΝΔ μαζί με το “γαλάζιο” σύνθημα για την ευρωκάλπη, ενώ στα μέσα της εβδομάδας προγραμματίζεται επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Πάρο και Νάξο.

liberal.gr