ΠΑΤΡΑ: Υποψήφια με τον συνδυασμό “σπιράλ” του Π. Ψωμά η Τσεσλάβα-Ξένια Καπούστσικ-Τσιτσάρα

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Πέτρου Ψωμά “σπιράλ” θα είναι και η Τσεσλάβα (Ξένια) Καπούστσικ – Τσιτσάρα, καθηγήτρια Πολωνικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

«Η Πάτρα, μια πόλη με σπουδαία ιστορία, γεωπολιτική θέση στον χάρτη της Ελλάδας και της Ευρώπης και πολιτιστική παράδοση, καλείται τον Μάιο του 2019 να επιλέξει τον συνδυασμό που θα αναδείξει αυτές τις πτυχές της εντός και εκτός ελληνικού χώρου. Ως πολίτης της Πάτρας, όπου έζησα κι εργάστηκα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, νιώθω την ανάγκη και έχω την βαθιά επιθυμία να δραστηριοποιηθώ στα κοινά δρώμενα της πόλης» δηλώνει με αφορμή την υποψηφιότητά της και προσθέτει: «Από ένα πόστο, όπως αυτό του πολιτισμού και ευρύτερα του πολιτιστικού τουρισμού, έχοντας συγχρόνως την εμπειρία από προηγούμενές μου δραστηριότητες, πιστεύω βαθύτατα ότι μπορώ να προσφέρω ουσιαστικά στην ανάπτυξη μιας ατζέντας με πληθώρα δραστηριοτήτων και ενεργειών προς αυτήν την κατεύθυνση»

«Το “σπιράλ”, μια νέα δημοτική κίνηση πολιτών, επιχειρεί να αφήσει στην άκρη πολιτικά και κομματικά ιδεώδη, δίνοντας σε αυτούς τους πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν στην πόλη ένα βήμα έκφρασης. Παράλληλα, με το κάλεσμα του Πέτρου Ψωμά, που είναι συνεπής, δραστήριος και οραματιστής, παρουσιάζεται μια αναζωογονητική ευκαιρία να συμβάλουν όλοι οι πολίτες στη διαμόρφωση δημιουργικών ιδεών για την πόλη μας. Με την ξεκάθαρη επιλογή του “σπιράλ” να δίνει έμφαση στο πολιτιστικό και κοινωνικό πρόσωπο της Πάτρας, νιώθω ότι μπορώ να είμαι ενεργό μέλος του, συμμετέχοντας ουσιαστικά από τη δική μου σκοπιά στην ανάδειξη της εξωστρέφειας της πόλης» τονίζει.

«Το όνειρό μου είναι μια Πάτρα που θα λειτουργεί ως γέφυρα πολιτισμών και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τουρίστες, φοιτητές, νέους και δραστήριους ανθρώπους. Η Πάτρα όντας διαχρονικά η “πύλη” της Δυτικής Ελλάδας προς την Ευρώπη, μπορεί να γίνει το σημείο αναφοράς στον τομέα του τουρισμού και η αφετηρία διακοπών για πλήθος Ευρωπαίων πολιτών. Εκμεταλλευόμενη παράλληλα τη θέση της, πλησίον σε διεθνώς αναγνωρισμένα τουριστικά και πολιτιστικά αξιοθέατα, όπως η Αρχαία Ολυμπία και οι Δελφοί, η Πάτρα μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών όλο τον χρόνο. Βασιζόμενη στην προηγούμενη εμπειρία μου ως υπεύθυνη του Πολωνικού Προξενείου, αυτό που μπορώ να προσφέρω είναι η “τεχνογνωσία” ως προς τις διαδικασίες που απαιτούνται για ενέργειες που φέρνουν την πόλη μας πιο κοντά με το εξωτερικό, όπως οι ανταλλαγές μαθητών μεταξύ σχολείων και πανεπιστημίων και η διοργάνωση εμπορικών, πολιτιστικών και τουριστικών εκδηλώσεων» καταλήγει.

Η Τσεσλάβα (Ξένια) Καπούστσικ – Τσιτσάρα γεννήθηκε στην Πολωνία όπου και σπούδασε Πολωνική Φιλολογία, στο Τμήμα Ανρθρωπιστικών Σπουδών. Ζει στην Ελλάδα από το 1989, στο πλευρό του συζύγου της, Κωνσταντίνου Τσιτσάρα, επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του καφέ “Majestic”. Αποκτώντας σημαντική εμπειρία στον χώρο της εστίασης, διατήρησε από το 2000 το κατάστημα “Tsitsaras Cafe”, που λειτούργησε ως σημείο συνάντησης γνωστών Πατρινών. Παράλληλα, σημαντικό ήταν το έργο της ως Υπεύθυνη του Πολωνικού Προξενείου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, με έδρα την Πάτρα από το 2003 έως το 2010. Συγκεκριμένα, η αδελφοποίηση της Πάτρας με την πολωνική πόλη Bydgoszcz, συνετέλεσε σε πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων και των εμπορικών επιμελητηρίων των δύο πόλεων. Η συμβολή της στην διοργάνωση πολιτιστικών ανταλλαγών και τον συντονισμό της προώθησης του αχαϊκού επιχειρείν στην Πολωνία, ήταν σημαντική. Το έργο της ανάπτυξης των ελληνοπολωνικών σχέσεων της Τσεσλάβα Καπούστσικ – Τσιτσάρα αναγνωρίστηκε τα έτη 2010 με την απονομή τιμητικού Αργυρού Σταυρού και 2017 με τον εθνικό Σταυρό του Τάγματος της Αναγέννησης από τους εκάστοτε Προέδρους της Δημοκρατίας της Πολωνίας.