ΑΧΑΪΑ: Ευθύνες σε υπηρεσίες και δημόσιους λειτουργούς για το Δάσος της Στροφυλιάς – Οι οικολόγοι στον απόηχο του εγκλήματος!

Επειδή δεν ωφελεί να θρηνούμε εκ των υστέρων πάντα  και τώρα, πάνω στα αποκαΐδια μιας καταστρεπτικής πυρκαγιάς σε ένα προστατευόμενο (υποτίθεται) βιότοπο:

ΝΑ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ότι μιλάμε για ένα Εθνικό Πάρκο  με τεράστια οικολογική και αισθητική αξία, μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ευρώπης, ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 και στη Διεθνή Συνθήκη RAMSAR, όπου:

  • Δεν υπάρχει διαχρονικά ουσιαστική προστασία, με τους ελάχιστους επόπτες του Φορέα Διαχείρισης χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους
  • Το καθεστώς ανομίας που υπάρχει στο χώρο είναι προκλητικό, με τις καταπατήσεις, τις εκχερσώσεις τη λαθροϋλοτομία την ανεξέλεγκτη βόσκηση και λαθροθηρία να αποτελούν μόνιμες πληγές που υποβαθμίζουν και σαλαμοποιούν συνεχώς το εθνικό πάρκο
  • Είναι αδιανόητο ο μοναδικός  φορέας που προσπαθεί με νύχια και με δόντια (με τη συνδρομή βεβαίως και άλλων εθελοντικών κινήσεων και συμπολιτών) να περιφρουρήσει το χώρο και να ελέγξει τις παρανομίες εδώ και τριάντα τόσα χρόνια, να  είναι η Οικολογική Κίνηση Πάτρας

ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΜΕ ότι το κράτος αποδεικνύεται ανίκανο όχι μόνο να προστατεύσει το χώρο αλλά και να εφαρμόσει δικαστικές ή άλλες διοικητικές (δικές του) αποφάσεις που ελήφθησαν βεβαίως κάτω από την πίεση των ενεργών πολιτών.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

  • 800 στρέμματα δασικής γης στον πυρήνα του δάσους καταπατημένα εδώ και 30 χρόνια, παρά τις αποφάσεις για αναδάσωση και τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και κατεδάφισης, συνεχίζουν να καλλιεργούνται.
  • 10 αυθαίρετα κτίσματα σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Πατρών και (προβλεπόμενης) επικύρωσης της από το ΣΤΕ, συνεχίζουν να κατοικούνται από τους καταπατητές.
  • Η λαθροθηρία οργιάζει στη λιμνοθάλασσα του Πρόκοπου με τους παρανομούντες να απειλούν τους υπαλλήλους του Δασαρχείου που προσπάθησαν να τους ελέγξουν και τις συν-αρμόδιες αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό) να ερίζουν για το ποιος έχει τη δικαιοδοσία να ελέγξει τα πλωτά μέσα και να επιβάλει το νόμο.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΕΑ

  • Στις αρχές Μαρτίου εκδόθηκε  μια σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ), που επικυρώνει το δασικό χαρακτήρα 145 στρεμμάτων στα Μαύρα Βουνά στην Α ζώνη προστασίας του Πάρκου και αποκλείει τον τεμαχισμό της έκτασης και την «αξιοποίησή» της κατά τις διαθέσεις γνωστών «επενδυτών»
  • Σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Εφετείου Πατρών και την αναμενόμενη επικύρωσή της από το ΣΤΕ (που εκδικάστηκε πριν μερικές μέρες) τελεσιδικεί ο χαρακτηρισμός των κτισμάτων στα Σαμαρέϊκα, ως αυθαιρέτων.

Για τη διεκδίκηση των παραπάνω και τις (υψηλότατου κόστους) προσφυγές στο ΣτΕ δεν προσέφυγε η ευνομούμενη(!) πολιτεία μας αλλά κάποιοι ενεργοί πολίτες…

Η πρόσφατη μεγάλη φωτιά στο δάσος της Στροφυλιάς ερευνάται βεβαίως ως προς τα αίτια που την προκάλεσαν, με το ενδεχόμενο του εμπρησμού να είναι πλέον κυρίαρχο. Οι αρμόδιες αρχές αναζητούν τους φυσικούς αυτουργούς του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Η ΟΙκολογική ΚΙνηση ΠΑτρας αποκαλύπτει σήμερα τους πραγματικούς «εμπρηστές» αυτού μοναδικού Εθνικού Πάρκου που είναι:

  • Τα αρμόδια όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που δεν έχουν υλοποιήσει μέχρι σήμερα τις αποφάσεις για αναδάσωση και τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και κατεδάφισης στις καταπατημένες εκτάσεις των Σαμαρέικων.
  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος (διαχρονικά) για τις συνεχείς παρατάσεις λειτουργίας των Λατομείων στα Μαύρα Βουνά, στην Α ζώνη προστασίας παρακαλώ!
  • Την κυβέρνηση για τους ελάχιστους οικονομικούς πόρους που διαθέτει στην προστασία και φύλαξη αυτών των θησαυρών του τόπου μας, αλλά και την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ της να διαμορφώσει  ένα ουσιαστικό καθεστώς διαχείρισης για το Εθνικό Πάρκο με καθορισμό ζωνών προστασίας και χρήσεων γης, εκδίδοντας επιτέλους το αναμενόμενο εδώ και χρόνια ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ.

 

Στον αντίποδα μιας ακόμα ζοφερής πραγματικότητας, το παρήγορο είναι ότι η κοινωνία των πολιτών ευαισθητοποιείται και προβληματίζεται, γενικότερα για την προστασία της περιοχής αλλά και ειδικότερα για την επόμενη μέρα στην καμένη έκταση και στον τρόπο υποστήριξης της φυσικής αναγέννησης του δάσους έτσι όπως η φύση πολύ καλά γνωρίζει να κάνει εδώ και αιώνες.

Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το αυτονόητο: Την προστασία και περιφρούρηση του φυσικού μας περιβάλλοντος, αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς που πρέπει να παραδώσουμε βιώσιμη στις επόμενες γενιές.

ΥΓ. Τη Δευτέρα 15 Απριλίου ( Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών, 9πμ) κάθονται στο ειδώλιο του κατηγορουμένου δύο στελέχη της ΟΙΚΙΠΑ μετά από μήνυση υποστηρικτή  των καταπατητών στη Στροφυλιά. Θα είμαστε εκεί…