Ιδού γιατί η οικονομία δεν πάει καλά….

 

Κατά την επίσκεψη του στην Πάτρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της εθνικής οικονομίας.

Απολύτως αναμενόμενο, ενώ δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο και για τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε για να αιτιολογήσει την (υπέρμετρη και αδικαιολόγητη) αισιοδοξία του, ένα εκ των οποίων ήταν και το «πράσινο φως» που δόθηκε από την Κομισιόν για την εκταμίευση της δόσης των 970 εκατομμυρίων, που αφορά τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. «Αυτό δεν είναι καλό νέο για όλους, δεν είναι καλό νέο για αυτούς που μας είπαν ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς, όμως, η πικρή αλήθεια είναι ότι εξακολουθούμε να υφιστάμεθα τις επιπτώσεις των μνημονίων. Όσο κι αν από την κυβέρνηση τονίζουν επανειλημμένως ότι τα αφήσαμε πίσω μας, η σκιά τους εξακολουθεί και πέφτει βαριά πάνω μας. Εξ ου και τα «καψόνια» των Ευρωπαίων εταίρων για την εκταμίευση δικών μας χρημάτων!

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε και πολύ περισσότερο να συμμεριστούμε την αισιοδοξία του κ. Τσακαλώτου για την πορεία της οικονομίας, εφόσον οι αριθμοί δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θέλει να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα:

*Η ανάπτυξη είναι έρπουσα, καθώς ανέρχεται μόλις στο 1, 9% όταν θα έπρεπε να κινείται τουλάχιστον σε διπλάσιους ρυθμούς για να προσδοκούμε σε μια ουσιαστική ανάκαμψη.

*Το ποσοστό ανεργίας είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

* Η διατήρηση μεγάλων πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων για μια παρατεταμένη περίοδο (3,5% του ΑΕΠ ετησίως μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2023-2060), όταν μάλιστα συνοδεύεται από υψηλή φορολογία, επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη και κατ’ επέκταση στη βιωσιμότητα του χρέους.

*Ο ρυθμός μεταβολής των επενδύσεων παραμένει αρνητικός και υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με τις ανάγκες ενίσχυσης του κεφαλαιακού αποθέματος της χώρας, ύστερα μάλιστα από μια παρατεταμένη περίοδο αποεπένδυσης. Εξάλλου, η συνεχιζόμενη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων δυσχεραίνει την επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, απόρροια της κυβερνητικής σπουδής για την επίτευξη των (πλασματικών) υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται ως εξής:

• 92 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.

• 252 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• 709 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 182 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

• 482 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων, από 478 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη Οκτωβρίου.

• 313 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα από 341 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

• 734 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, αυξημένες κατά 107 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι αυτά τα ποσά λείπουν από την αγορά, από την πραγματική οικονομία, η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να πάρει μπροστά.

Και αν για τον κ. Τσακαλώτο μια ακόμη ένδειξη είναι ότι η εθνική οικονομία πάει καλά είναι τα γεμάτα (για τον ίδιο) μαγαζιά της Πάτρας, κάποιος θα έπρεπε να τον ενημερώσει ότι οι ιδιοκτήτες τους, έχοντας οδηγηθεί σε απόγνωση, προέβησαν πρόσφατα σε μια θεαματική κινητοποίηση κλείνοντας όλοι τα καταστήματά τους, για το δυσμενές φορολογικό περιβάλλον, στο οποίο αγωνίζονται να επιβιώσουν.

ΣΣ: Ο Γιώργος Κουτρουμάνης είναι Ορκωτός Ελεγκτής και Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας.