Ζωοφιλικά Σωματεία για τα αδέσποτα: Καταγγέλλουν ευχολόγια και ανέξοδες υποσχέσεις

 

Αντίθετη με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και όχι τους Δήμους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα είναι η Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος (Συ.Ζω.Σω.Ελ.), με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων.

Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για ευχολόγια, ανέξοδες υποσχέσεις και κούφιες ανακοινώσεις, ενώ καταγγέλλει ότι πίσω από τη μη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τα αδέσποτα κρύβεται αδιαφορία των αρχών και ποικίλα συμφέροντα.

«Πάρα το γεγονός ότι η χωρά μας διαθέτει ένα πρωτοποριακό και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αυτό δεν εφαρμόζεται από όλους όσοι οφείλουν να το εφαρμόζουν, συνέπεια ενός μείγματος αδιαφορίας των αρμόδιων αρχών στο σύνολό τους αλλά και ποικίλων συμφερόντων», αναφέρει.

Η Συνομοσπονδία, δια του προέδρου της, Ευάγγελου Παλαιοδήμου επικρίνει τη δήλωση της αρμόδιας υφυπουργού για τις προετοιμαζόμενες θεσμικές αλλαγές, καθώς όπως λέει «όχι μόνο δεν στοχεύουν στην προστασία των αδέσποτων ζώων, αλλά διευκολύνουν την προσοδοφόρα χρήση τους από επιτήδειους.

Για μια ακόμα φορά, αυτές οι μεθοδεύσεις θα μας βρουν αντιμέτωπους, μέχρι την οριστική τους απόσυρση».

«Όλοι όσοι είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή, αλλά και τον έλεγχο της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, θα έπρεπε να μιλούν λιγότερο και να αφοσιώνονται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους», επισημαίνει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των αδέσποτων ζώων, για πολλοστή φορά γίναμε μάρτυρες ευχολογίων, ανέξοδων υποσχέσεων και κούφιων ανακοινώσεων.

Πάρα το γεγονός ότι η χωρά μας διαθέτει ένα πρωτοποριακό και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αυτό δεν εφαρμόζεται από όλους όσοι οφείλουν να το εφαρμόζουν, συνέπεια ενός μείγματος αδιαφορίας των αρμόδιων αρχών στο σύνολό τους αλλά και ποικίλων συμφερόντων.

Η αρμόδια Υφυπουργός, με δήλωση που δημοσίευσε με αφορμή την συγκεκριμένη ημέρα, επιβεβαιώνει περίτρανα τα ανωτέρω. Οι προετοιμαζόμενες θεσμικές αλλαγές, κατευθυνόμενες προς την μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους Δήμους σε ιδιώτες, όχι μόνο δεν στοχεύουν στην προστασία των αδέσποτων ζώων, αλλά διευκολύνουν την προσοδοφόρα χρήση τους από επιτήδειους.

Για μια ακόμα φορά, αυτές οι μεθοδεύσεις θα μας βρουν αντιμέτωπους, μέχρι την οριστική τους απόσυρση.

Όλοι όσοι είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή, αλλά και τον έλεγχο της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, θα έπρεπε να μιλούν λιγότερο και να αφοσιώνονται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Αυτό είναι το σημαντικό, αυτό είναι το αναγκαίο.

Ως φορέας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική εφαρμογή της νομοθεσίας χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, διότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος παροχής πραγματικής προστασίας στα εγκαταλειμμένα ανυπεράσπιστα πλάσματα

Με τιμή

ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ Ευάγγελος