Ποιο το μέλλον του Τμήματος Οπτικής – Οπτομετρίας του ΤΕΙ Αιγίου;

Συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το μέλλον του Τμήματος Οπτικής – Οπτομετρίας του ΤΕΙ Αιγίου ζητά από τον Υπουργό Παιδείας ο βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας.
Όσον αφορά στο Παράρτημα Αιγίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, κανένας δε γνωρίζει υπό ποια μορφή και ποιο καθεστώς θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας και Οπτικής – Οπτομετρίας καθώς και εάν θα εξακολουθήσουν να έχουν έδρα στο Αίγιο. Επιπλέον, είναι ανάστατοι και οι φοιτητές που τονίζουν ότι το σχέδιο προχωρά σε νέες καταργήσεις ΤΕΙ και συγχωνεύσεις με ΑΕΙ, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία ενός ακαδημαϊκού τμήματος και – το κυριότερο – χωρίς τη μέριμνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα κυρίως του οπτομέτρη. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός ποιο είναι επακριβώς το σχέδιό του σχετικά με τη συγχώνευση και με βάση ποια κριτήρια αυτό υλοποιείται.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων
Θέμα: Ποιο το μέλλον του Τμήματος Οπτικής – Οπτομετρίας του ΤΕΙ Αιγίου;

Ερωτηματικά εγείρονται από το νέο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Ειδικά όσον αφορά στο Παράρτημα Αιγίου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, κανένας δε γνωρίζει υπό ποια μορφή και ποιο καθεστώς θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας και Οπτικής – Οπτομετρίας καθώς και εάν θα εξακολουθήσουν να έχουν έδρα στο Αίγιο.
Συγκεκριμένα, στο νέο σχέδιο αναφέρεται ότι θα λειτουργούν δύο σχολές στο Αίγιο, οι οποίες όμως δεν αναγράφονται στον πίνακα με τις σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης, υπάρχει το ενδεχόμενο το Τμήμα Οπτικής – Οπτομετρίας να συγχωνευτεί στον κλάδο θετικών επιστημών – κάτι που δε συνάδει με τη φύση του αφού ανήκει στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας.
Επιπλέον, είναι ανάστατοι και οι φοιτητές που τονίζουν ότι το σχέδιο προχωρά σε νέες καταργήσεις ΤΕΙ και συγχωνεύσεις με ΑΕΙ, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία ενός ακαδημαϊκού τμήματος και – το κυριότερο – χωρίς τη μέριμνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα κυρίως του οπτομέτρη.
Κατόπιν τούτου ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποιο είναι επακριβώς το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών; Ποια θα είναι τα δύο τμήματα που θα λειτουργούν στο Αίγιο και δεν αναγράφονται στον πίνακα με τις σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών;
2. Με βάση ποια κριτήρια το Τμήμα Οπτικής – Οπτομετρίας θα συγχωνευτεί στον κλάδο θετικών επιστημών – κάτι που δε συνάδει με τη φύση του αφού ανήκει στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας;
3. Υπάρχει μέριμνα για τα επαγγελματικά δικαιώματα του οπτομέτρη; Εάν ναι, ποια είναι αυτή; Εάν όχι, για ποιο λόγο;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας
Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας