Τσίπρας: Θα πρέπει να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Ολίγον έκπληκτος με τα όσα γίνονται στη Βρετανία για το Brexit δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε κοινές δηλώσεις που έκανε από το Μέγαρο Μαξίμου με τον Δανό ομόλογό του, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Με αμηχανία και γελάκια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συζήτηση που προηγήθηκε με τον ομόλογό του, ενώ έκανε λόγο για αδυναμία του βρετανικού πολιτικού συστήματος να καταλήξει σε μια κοινή θέση στο ζήτημα.

«Κι εγώ προσπάθησα να κάνω σοφό τον Δανό πρωθυπουργό κι αυτός εμένα για το τι ακριβώς συμβαίνει αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο. (γέλια). Δεν είμαι σίγουρος ότι καταφέραμε να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε και εμείς ολίγον – πώς να το πω;- αισθανόμαστε μία έκπληξη, ολίγον έκπληκτοι για την αδυναμία του βρετανικού πολιτικού συστήματος να καταλήξει πάνω σε μία κοινή θέση πάνω σε μία απόφαση που καλώς ή κακώς έχει πάρει ο βρετανικός λαός πριν από 2 και πλέον χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός τάχθηκε κατά ενός Brexit χωρίς συμφωνία, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει μέχρι τελευταία στιγμή να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγουμε μια έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία».

Θα πρέπει να συγκλίνουμε προς τα πάνω στο επίπεδο κοινωνικών παροχών

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στο σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικών παροχών, ενόψει και του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου που θα συζητηθεί τον Ιούνιο στην ΕΕ.

«Θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να συγκλίνουν προς τα πάνω στο επίπεδο των κοινωνικών παροχών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

 

Στο επίκεντρο μεταναστευτικό και Frontex

Παράλληλα, οι δυο τους συζήτησαν για το μεταναστευτικό, δίνοντας έμφαση στην προώθηση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στον τομέα της επανεισδοχής, την ενίσχυση των διαδικασιών για την αντικατάσταση του Δουβλίνο, στη βάση της δίκαιης κατανομής ευθυνών.

Ο πρωθυπουργός εξήρε τη συμμετοχή και στήριξη της Δανίας στο μεταναστευτικό, τόσο σε επίπεδο συμμετοχής στη Frontex, όσο και σε επίπεδο στήριξης των χωρών προέλευσης των μεταναστών.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ανάμεσα τους η Συμφωνία των Πρεσπών και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ράσμουσεν: Να συνεργαστούν οι Βρετανοί για να αποφύγουμε ένα σκληρό Brexit

Από την πλευρά του, ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων στη Βρετανία για την αποφυγή ενός σκληρού Brexit.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, σημείωσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από το 2015, αλλά θα μείνει και θα μας απασχολεί για πολλές δεκετίες ακόμη». Σε αυτό το πλαίσιο τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας μέσα στον χώρο Σένγκεν καθώς και στην καθιέρωση ενός συστήματος ασύλου με βάση την ευελιξία και την αλληλεγγύη για να αποφευχθεί μια νέα μεταναστευτική κρίση.

Παράλληλα, ο κ. Ράσμουσεν συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για το πολιτικό του θάρρος στη Συμφωνία των Πρεσπών και τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Σκοπίων.