Οι επιστήμονες εξερευνούν το δυναμικό του χαλκού ως αντιβιοτικό

Ο χαλκός σκοτώνει τα βακτήρια και για τον ανοσοβιολόγο Michael Johnson του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Παρέχει ενδείξεις για το πώς μπορεί να δημιουργηθούν αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από το βακτήριο S. pneumoniae, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, των λοιμώξεων του αυτιού και της μηνιγγίτιδας.

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αυξάνεται και αυτό δεν είναι βιώσιμο

Ο Johnson, επίκουρος καθηγητής ανοσοβιολογίας, χρησιμοποιεί μια επιχορήγηση ύψους 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Γενικών Ιατρικών Επιστημών για να διερευνήσει εάν ο χαλκός θα μπορούσε να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την επόμενη γενιά αντιβιοτικών.

Το βακτήριο Streptococcus pneumoniae, σκοτώνει 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως και οι μισοί από αυτούς είναι κάτω των 5 ετών. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι υπάρχει εμβόλιο που καλύπτει το 25% των στελεχών.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, έχει νόημα να διερευνηθούν τρόποι ώστε να χρησιμοποιηθεί ο χαλκός στα αντιβιοτικά. Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό το χαλκό ως αντιβακτηριακό με διάφορους τρόπους – για παράδειγμα, αποθηκεύοντας τρόφιμα σε χάλκινα δοχεία. Στα νοσοκομεία, οι χάλκινες επιφάνειες, όπως τα πόμολα χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Άρα γιατί όχι και χάπια χαλκού; Ωστόσο λίγα πράγματα στον κυτταρικό κόσμο είναι πάντα τόσο απλά.

Αντίσταση στα αντιβιοτικά

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην έχουν πλήρη κατανόηση του πώς ο χαλκός είναι τοξικός στα βακτηρίδια, και, για να το καταλάβουν, πρέπει να γνωρίζουν πώς ακριβώς τα βακτηρίδια προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν.

Ο Johnson εστιάζει την τελευταία του μελέτη στην πρωτεΐνη CopY η οποία ανιχνεύει τον χαλκό. «Εάν μπορούμε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η CopY, τότε μπορούμε να κάνουμε μια στοχευμένη θεραπεία», λέει ο Johnson.

Και προσθέτει: «Αντιμετωπίζουμε όλο και λιγότερα αντιβιοτικά. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αυξάνεται και αυτό δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να αναστρέψουμε αυτή την τάση και να βρούμε περισσότερα πράγματα που θα σκοτώσουν τα ανθεκτικά στα βακτήρια».