«MIKΡΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ» της Νίνας Κουλετάκη

Την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 7.30μ.μ. η κοινωνιολόγος Ρούλα Κωστακοπούλου συναντά στο Φαγιούμ την συγγραφέα Νίνα Κουλετάκη, για μιαν αλλιώτικη συνέντευξη, με αφορμή το βιβλίο ΜΙΚΡΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BIBLIOTHEQUE.

To MIKΡΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ είναι ένα «μαύρο» βιβλίο, αλλά καθόλου απαισιόδοξο.  Μάλλον έχει το χρώμα του μαύρου της νύχτας που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να είναι και μπλε.  Στο βιβλίο εναλλάσσονται οι συζητήσεις μιας γυναίκας με τον ψυχίατρό της ή τον ψυχαναλυτή της, με την καταγραφή των ονείρων της και σκόρπιες σημειώσεις της.  Μιλάει για ό,τι αγαπά θανατερά και ό,τι μισεί, θανατερά επίσης.  Μιλά για ό,τι έχει πεθάνει (ανθρώπους, έρωτες, πεποιθήσεις, ιδεολογίες κ.λ.π.) αλλά και για όλα όσα μπορούν ν’ αναστηθούν ή ν’ αναγεννηθούν από τις στάχτες τους.

Το πιο παλιό από τα κείμενα του βιβλίου γράφτηκε πριν από 12 χρόνια και το πιο καινούργιο λίγες μέρες πριν την παράδοση του δακτυλόγραφου στον εκδότη.  Η μορφή του (συζητήσεις με τον θεραπευτή, όνειρα και τετράδιο σημειώσεων με κείμενα και σκίτσα) αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συγγραφής, από την Νίνα Κουλετάκη .

Αναπόσπαστο κομμάτι του βιβλίου (θα ήταν λειψό χωρίς αυτά) είναι οι «περίεργες ζωγραφιές» του Γιώργου Παπαθεοδώρου, αγαπημένου παιδικού φίλου και συμμαθητή της συγγραφέως, Καθηγητή Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο παρουσιάζουν οι ηθοποιοί Γιάννης Τσάκωνας και Ζωή Απόστρατου.

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιήσει εικαστική παρέμβαση ο Γιώργος Παπαθεοδώρου.

 

Βιογραφικό

Η Νίνα Κουλετάκη γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα.

Είναι Ιδρυτικό μέλος και πρώτη Γραμματέας της Ε.Λ.Σ.Α.Λ. (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας). Από το 2011 ασχολείται επαγγελματικά και με τη συγγραφή.

Διαθέτει, από το 2006, δύο ιστολόγια, ένα προσωπικό στην διεύθυνση http://ninacouletaki.wordpress.com/ και ένα εγκληματολογικού περιεχομένου στη διεύθυνση http://eglima.org/

Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Αλβανικά και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και στο διαδίκτυο.

Το διήγημά της «Η Γιαγιά» έγινε ταινία animation από την σκηνοθέτιδα Έφη Παππά, με τίτλο «My stuffed Granny».  Η ταινία προβλήθηκε στο διαγωνιστικό μέρος διεθνών και εγχωρίων κινηματογραφικών φεστιβάλ, αποσπώντας σε όλα το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της.

Το «Μικρά μνημόσυνα», από τις Εκδόσεις BIBLIOTHEQUE,  είναι το δεύτερο βιβλίο της Νίνας Κουλετάκη μετά την «Περσεφόνη», που κυκλοφόρησε το 2014 από τις Εκδόσεις ΟΣΕΛΟΤΟΣΕπίσης συμμετέχει στους συλλογικούς τόμους «Είσοδος κινδύνου» (2011, ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), «Η επιστροφή του Αστυνόμου Μπέκα» (2012, ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ), «18 Κείμενα για τον Γιάννη Μαρή» (2016, ΠΑΤΑΚΗΣ), «Σκοτεινές υποθέσεις» (2018, ΚΥΦΑΝΤΑ).

Από το 2015 είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του ΕΠΑΘΛΟΥ, γράφοντας τις «Αναδρομές».