Ακυρώνει τα voucher του Πολάκη το υπουργείο Υγείας

Στροφή 180 μοιρών έκανε το υπουργείο Υγείας, ελέω εκλογών, στο θέμα της χορήγησης και αποζημίωσης των οπτικών ειδών και των θεραπειών ειδικής αγωγής του ΕΟΠΥΥ, ξεμπλοκάροντας την πληρωμή τουλάχιστον 400.000 ασφαλισμένων.

Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας, προβλέπεται ότι «οι δαπάνες που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν μέχρι 30-9-2019 με ατομικά αιτήματα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τη χορήγηση γυαλιών οράσεως-οπτικών ειδών και την παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής, δύνανται να αποζημιώνονται και απευθείας στους δικαιούχους ασφαλισμένους κατά παρέκλιση των οριζομένων στο άρθρο 27 του νόμου 4549/2018».

Σύμφωνα με τον νόμο αυτό που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, η προμήθεια γυαλιών οράσεως και οπτικών ειδών όπως και η λήψη υπηρεσιών ειδικής αγωγής πρέπει να γίνεται με τη διαδικασία των βεβαιώσεων πληρωμής (voucher) που λαμβάνουν, μαζί με την ηλεκτρονική συνταγή, οι ασφαλισμένοι από τον γιατρό, οφθαλμίατρο ή άλλον γιατρό ανάλογα με την ειδικότητα που απαιτούνταν για την ειδική αγωγή.

Η καθιέρωση του voucher ως τρόπου πληρωμής, είχε φέρει τον κλάδο των οπτικών και των θεραπευτών ειδικής αγωγής σε μετωπική αντιπαράθεση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

Και φυσικά σε απόγνωση τους ασφαλισμένους οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα πλήρωναν από την τσέπη τους τα οπτικά είδη ή τις θεραπείες ειδικής αγωγής – εφόσον οι πάροχοι δεν δέχονταν να παραλάβουν τα voucher- και στη συνέχεια υπέβαλαν αίτημα προς τις ΠΕΔΙ για να αποζημιωθούν.

Στις ΠΕΔΙ οι υπάλληλοι παραλάμβαναν τα σχετικά παραστατικά και τα πρωτοκολλούσαν, αλλά δεν ήξεραν τι να τα κάνουν, αφού ο νόμος 4549/2018 ορίζει πως τα οπτικά και οι θεραπείες ειδικής αγωγής δεν αποζημιώνονται αφού υπάρχει το voucher.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση ακυρώνει τα voucher, και μαζί της την πολιτική του αναπληρωτή υπουργού Υγείας που θεωρούσε, όπως θα έλεγε και ο ίδιος, ότι «τούς έχει τους παρόχους». Η απόφαση για τις βεβαιώσεις πληρωμής (voucher) ψηφίστηκε χωρίς να έχει γίνει διάλογος, όπως τους καταλογίζουν οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι, και χωρίς να εισακουστούν οι ενστάσεις τους.

«Με την προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται το ζήτημα της απρόσκοπτης αποζημίωσης της παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας τους κατά το απολύτως αναγκαίο μεταβατικό διάστημα από τη δημοσίευση του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (σσ από την 1-11-2018) και μέχρι την καθολική προσαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος του Οργανισμού στους νέους κανόνες» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, προκειμένου να δικαιολογηθεί η αλλαγή πορείας σε όσα νομοθετούσε πέρυσι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και τα οποία προφανώς τώρα «βλέπει» και ο ίδιος με άλλη ματιά ενόψει των εκλογών.