Θετική εισήγηση της Κομισιόν για την εκταμίευση του €1 δισ. – Στο Eurogroup η τελική απόφαση

advertisement

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, αλλά ορισμένα θέματα εξακολουθούν να εκκρεμούν, αναφέρει η αναθεωρημένη έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία στην Ελλάδα, η οποία κατατέθηκε σήμερα.

H Κομισιόν έδωσε με αυτόν τον τρόπο το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και πλέον το μόνο που απομένει είναι η τελική έγκριση από το Eurogroup της Παρασκευής (5/4/2019). Η απόφαση της Κομισιόν ήρθε έπειτα από την έγκριση της νομοθετικής ρύθμισης για την α’ κατοικία από την ελληνική Βουλή.

«Από τη δημοσίευση της πρώτης έκθεσης στις 27 Φεβρουαρίου 2019, δεδομένων των εξελίξεων από τότε, η σημερινή επικαιροποίηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη όλων των ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που αναμένονται για το τέλος του 2018», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να διασφαλίζουν τη συνεχή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους στο Eurogroup του Ιουνίου 2018. Το περιεχόμενο της Ενισχυμένης Έκθεσης Επιτήρησης της 27ης Φεβρουαρίου 2019 και της επακόλουθης ενημέρωσης θα χρησιμοποιηθεί επίσης από το Eurogroup για να συζητηθεί η απελευθέρωση της πρώτης δόσης από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομολόγα.