Θάνατος δια λιθοβολισμού η ποινή για τους ομοφυλόφιλους στο Μπρουνέι

Θάνατος διά λιθοβολισμού είναι από σήμερα η ποινή για τους βιαστές, τους μοιχούς και τους ομοφυλόφιλους, στο Μπρουνέι, με εντολή του σουλτάνου. Την απόφαση του Χασανάλ Μπολκιάχ, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εξωτερικό, προσπαθούν να ανατρέψουν οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο σουλτάνος αποφάσισε την εφαρμογή της σαρία.  Οι θανατικές ποινές θα εκτελούνται μπροστά σε κόσμο. Ο νόμος θα ισχύει μόνο για τους μουσουλμάνους, οι οποίοι αποτελούν τα δύο τρίτα των κατοίκων της μικρής αυτής χώρας στη νοτιοανατολική Ασία. Το Μπρουνέι είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να εφαρμόσει τη σαρία από το 2014, με εντολή του 72χρονου σουλτάνου, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, και ο οποίος κατέχει τον θρόνο από το 1967.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από το Μπρουνέι να σταματήσει την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα. «Η νομιμοποίηση τέτοιων σκληρών και απάνθρωπων ποινών είναι τρομακτική. Κάποιες από τις υποτιθέμενες αξιόποινες πράξεις δεν είναι καν εγκλήματα, όπως το συναινετικό σεξ μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου», λέει η Ρέιτσελ Τσόα-Χάουαρντ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.