Έκλεισε πριν καν ανοίξει η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ

Χωρίς καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (ΠΓΝΠ) από τον Απρίλιο του 2017 επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας και ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου.
Τον Απρίλιο του 2017 αποχώρησε ο μοναδικός καθηγητής της καρδιοχειρουργικής και ανεστάλη η λειτουργία της κλινικής. Ελπίδα για επαναλειτουργία της κλινικής ένοιωσαν οι πολίτες της Αχαΐας ύστερα από την πρόσληψη του Επιμελητή Α’ και Αναπληρωτή Καθηγητή του Α’ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του «Ερρίκος Ντυνάν». Όμως, καθώς η κλινική είναι κλειστή μετακινήθηκε προσωρινά στο Ιπποκράτειο προκειμένου να μη μένει άπραγος και η κλινική εξακολουθεί να μη λειτουργεί. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός ποιος έχει την ευθύνη που μετά από δύο χρόνια ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση και πότε θα επαναλειτουργήσει η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Έκλεισε πριν καν ανοίξει η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ

Από τον Απρίλιο του 2017 – οπότε και αποχώρησε ο μοναδικός καθηγητής καρδιοχειρουργικής ο κ. Δημήτριος Δουγένης – ανεστάλη η λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι υποχρεωτική η μεταφορά των ασθενών είτε προς το Νοσοκομείο των Ιωαννίνων είτε προς την Αθήνα, δεδομένου ότι το ιατρικό προσωπικό που είχε μείνει δεν διέθετε την κατάλληλη εμπειρία να αντιμετωπίσει τα σχετικά περιστατικά. Το πρόβλημα είχε επισημανθεί με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 6405/15.06.2017 ερώτησή μας, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε από το Υπουργείο Υγείας.
Παρόλα αυτά οι πολίτες της Αχαΐας άρχισαν να ελπίζουν ξανά για την επαναλειτουργία της κλινικής ύστερα από την πρόσληψη του Επιμελητή Α’ και Αναπληρωτή Καθηγητή του Α’ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του «Ερρίκος Ντυνάν», κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο. Δυστυχώς, όμως οι ελπίδες ήταν φρούδες, αφού ο καθηγητής μην έχοντας αντικείμενο εργασίας – καθώς η κλινική είναι κλειστή – μετακινήθηκε προσωρινά στο Ιπποκράτειο προκειμένου να μη μένει άπραγος. Έτσι, διαπιστώνουμε πώς καμιά εξέλιξη δε φαίνεται στον ορίζοντα και το θέμα της λειτουργίας της κλινικής δε λύνεται, δημιουργώντας ανασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής αφού δεν μπορεί να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση τόσο σοβαρών περιστατικών.
Κατόπιν τούτου ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιος έχει την ευθύνη που μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση και παραμένει κλειστή η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ;
2. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την επαναλειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΠ;
3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να επαναλειτουργήσει άμεσα η Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΠ;