Μπαρνιέ: Ένα Brexit χωρίς συμφωνία μοιάζει πιθανότερο από μέρα σε μέρα

advertisement

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία φαντάζει πιθανότερη μέρα με τη μέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής του ευρωπαϊκού μπλοκ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

“Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει πιο πιθανό ένα σενάριο χωρίς συμφωνία, αλλά εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα το αποφύγουμε”, είπε ο Μπαρνιέ και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να δεχτεί την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση ή μια σχέση παρόμοια με εκείνη που έχει το μπλοκ με την Νορβηγία.

Μιλώντας σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες, μετά την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο εναλλακτικών της συμφωνίας διαζυγίου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι το Λονδίνο έχει τώρα τρεις επιλογές πριν από την ημερομηνία εξόδου της 12ης Απριλίου.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει τώρα να υποδείξει τον τρόπο προς τα εμπρός ή να υποδείξει ένα σχέδιο. Σήμερα περισσότερο από ποτέ”, είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο των Βρυξελλών, η Βρετανία θα μπορούσε ακόμη να δεχτεί την τελματωμένη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Μέι. Ο Μπαρνιέ επανέλαβε ότι αυτός είναι “ο μοναδικός τρόπος” για να αποχωρήσει η Βρετανία από το μπλοκ χωρίς ένα άτακτο Brexit. Άλλες επιλογές είναι το πιο καταστροφικό σενάριο, δηλαδή η έξοδος χωρίς συμφωνία ή μια μεγάλη αναβολή του Brexit, είπε ο Μπαρνιέ και πρόσθεσε ότι το πολωμένο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα φέρει την ευθύνη γι αυτά.

Μια μεγάλη παράταση του Brexit θα περιλαμβάνει την διοργάνωση των ευρωεκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο και την επιλογή από πλευράς του Λονδίνου των εκπροσώπων του για την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Brexit δεν έχει προστιθέμενη αξία, σχολίασε ο Μπαρνιέ και τόνισε ότι οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ που παραμένουν μαζί είναι σήμερα έτοιμες για μια απότομη διάσπαση.

“Το να είμαστε προετοιμασμένοι για μια έξοδο χωρίς συμφωνία δεν σημαίνει ότι όλα θα είναι ομαλά. Θα υπάρξουν αναταράξεις, θα προκύψουν προβλήματα. Το να είμαστε προετοιμασμένοι σημαίνει ότι όλες οι απρόβλεπτες αναταράξεις μπορούν να διευθετηθούν από την ΕΕ”.

Οι ηγέτες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Μέι, συναντώνται στις Βρυξέλλες στις 10 Απριλίου για να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα στη διαδικασία.

«Δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για το Λονδίνο χωρίς συμφωνία»

Η ΕΕ δεν θα επαναδιαπραγματευτεί την ήδη συμφωνηθείσα συμφωνία διαζυγίου με τη Βρετανία αν καθυστερήσει εκ νέου το Brexit, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ και πρόσθεσε ότι το Λονδίνο δεν θα λάβει μεταβατική περίοδο αν δεν αποδεκτεί τη συμφωνία.

“Στη διάρκεια της παράτασης δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις. Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με ένα κράτος μέλος για μελλοντικές σχέσεις. Δεν υπάρχει το νόμιμο δικαίωμα για να το πράξουμε”, είπε ο Μπαρνιέ σστη διάρκεια συζήτησης ενός think-tank.

“Αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν υπάρχει μεταβατική περίοδος”, δήλωσε ο Μπαρνιέ και πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος για να αποχωρήσει με συντεταγμένο τρόπο η Βρετανία από την ΕΕ είναι να δεχτεί τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

“Αυτή είναι η μοναδική δυνατή συμφωνία να οργανωθεί η αποχώρηση με τακτικό τρόπο”.