ΑμεΑ: Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία 160 Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Τον δρόμο για να κατασκευαστούν Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), που θα φιλοξενούνται άτομα με κάθε είδους κινητική, νοητική ή αισθητηριακή αναπηρία, ανοίγει η υπογραφή από τους αρμόδιους υπουργούς του νέου κανονιστικού πλαισίου.

Στις Στέγες θα φιλοξενούνται άτομα με αναπηρία εκ γενετής ή επίκτητη που αδυνατούν να διαβιώσουν αυτόνομα, χωρίς κατάλληλη υποστήριξη.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ήδη έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 52 εκατ. Ευρώ από το ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία 160 Στεγών σε όλη τη χώρα. Στόχος είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ίδρυση των δομών, επιλύοντας ένα κοινωνικό πρόβλημα δεκαετιών.

«Το νέο πλαίσιο αποτέλεσε προϊόν ευρύτατης δημόσιας διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς και λαμβάνει υπόψη του τις πλέον σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους για την οργανωμένη παροχή αξιοπρεπούς διαβίωσης στους συμπολίτες μας με κάθε είδους αναπηρία.

Με τις ρυθμίσεις του νέου κανονιστικού πλαισίου δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας Σ.Υ.Δ. είτε 1-4 ατόμων είτε 5-9 ατόμων, με κυρίαρχη όμως κατεύθυνση την ενθάρρυνση δημιουργίας Στεγών για μικρό αριθμό ατόμων, δεδομένου ότι βασικοί στόχοι στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Αποϊδρυματοποίηση που έχουμε εκπονήσει είναι αφενός η έξοδος των ατόμων με αναπηρία από τα ιδρύματα και αφετέρου η δυνατότητα υποστηριζόμενης διαβίωσης στα άτομα με αναπηρία τα οποία ζουν σήμερα με τους γονείς τους, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους» ανέφερε η κυρία Φωτίου.