ΠΑΤΡΑ: Η ημερίδα για τον αυτισμό – Αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα

Αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, ήταν η εξαιρετικά πετυχημένη ενημερωτική εκδήλωση του Σωματείου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας (ΕΨΥΕΠΕΑ), που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας.
Η ημερίδα έδωσε την ευκαιρία για να παρουσιαστούν οι σύγχρονες απόψεις στη ιατρική διάγνωση, την εκπαίδευση, την θεραπευτική παρέμβαση και τη ζωή μετά το σχολείο, για τη διαταραχή αυτιστικού φάσματος.
Οπως είπε στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του σωματείου Θωμάς Γκορίλας, αυτές οι εκδηλώσεις επιδιώκουν να περάσουν την αποδοχή και κατανόηση που χρειάζονται τα άτομα με αυτιστική διαταραχή και παράλληλα να προκαλέσουν την κινητοποίηση συλλόγων, υπηρεσιών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και των πολιτών, για να γίνουν αυτά που χρειάζονται τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού, γιατί τα ίδια δεν είναι σε θέση να διεκδικήσουν τίποτα.
Οπως τόνισε ο Θωμάς Γκορίλας, μόνο με σύγχρονες υπηρεσίες και υποδομές μπορεί να αντιμετωπιστεί κατά κάποιο τρόπο ο αυτισμός, τον οποίο χαρακτήρισε ως την υπ΄αριθμόν ένα παγκόσμια επιδημία που θα πρέπει να απασχολεί όλη την κοινωνία.
Μάλιστα, επικαλέστηκε πρόσφατες έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχει μια θεαματική αύξηση 2% των γεννήσεων παιδιών με αυτισμό, μια διαταραχή για την οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόληψη ή θεραπεία.
Αυτό κατά τον κ. Γκορίλα σημαίνει ότι 1 στα 45 παιδιά γεννιούνται με αυτισμό και αν αντιστοιχήσουμε αυτό το στατιστικό ποσοστό με τον πληθυσμό της Πάτρας, τότε θα δούμε ότι στην πόλη έχουμε πάνω από 5000 άτομα στο φάσμα του αυτισμού.
Οπως είπε ενδεικτικά ο κ. Γκορίλας, έχουμε φτάσει σήμερα, τα παιδιά που γεννιούνται με αυτισμό να ξεπερνούν το σύνολο των παιδιών που πάσχουν από νεοπλασίες, aids, σύνδρομο down και παιδικό σακχαρώδη διαβήτη μαζί.