(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Η Ημερίδα από το το Σωματείο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας

Η Ημερίδα οργανώθηκε από το Το Σωματείο γονέων, κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας (ΕΨΥΕΠΕΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Αυτισμού στις 2 Απριλίου, το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στην Πάτρα.
Η προσέλευση ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αδιαχώρητο και πάρα πολύς κόσμος να είναι όρθιος στους διαδρόμους και να παραμένει έξω από την αίθουσα μέχρι το τέλος της εκδήλωσης. Οι πολύ ενδιαφέρουσες και υψηλού επιπέδου εισηγήσεις των ομιλητών και οι ερωτήσεις του κοινού με τη συζήτηση που ακολούθησε κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συνέδρων, που παρέμειναν μέχρι αργά το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα που αποδείχθηκε πολύ λίγη.
Συνεργάστηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος , η ΠΟΜΑμεΑ Δ.Ε. και Ν.Ι.Ν., και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.
Την ημερίδα στήριξαν η Παιδοψυχιατρική κλινική του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων, το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα και Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου του ΓΝΠΠ “ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟΥ”, τα Τμήματα Λογοθεραπείας και Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Δ. Ελλάδας, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού(ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Δυτικής Ελλάδας , το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε. Πάτρας, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος, Παράρτημα Πελ/σου, και το Τμήμα
Προσχολικής Αγωγής του Παν/μίου Πατρών.

1η Συνεδρία:Προεδρείο: Α. Χαροκόπος & Θ. Γκορίλας

Διαταραχές του Φάσματος του Αυτισμού (Δ.Α.Φ.):

Χαρακτηριστικά, Αιτιολογία, Επιδημιολογία, Νεότερα Ερευνητικά Δεδομένα στη Διάγνωση και Θεραπευτική Παρέμβαση:

Κατάτση Αικατερίνη, Παιδοψυχίατρος, Παιδοψυχιατρικού Τμήματος και Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου του ΓΝΠΠ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟΥ : Νεότερα δεδομένα και διαγνωστικές προσεγγίσεις των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος.
Παπαθανασίου Ηλίας, Καθηγητής Λογοθεραπείας ΑΤΕΙ : Κοινωνική Κατανόηση και Επικοινωνία στον Αυτισμό.
Δρ. Κατερίνα Μεντη, Παιδοψυχιατρος, Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε. Μονάδα Παιδιων-Εφηβων Δομή Πάτρας, Επιστ. Συν. ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, τμήμα Κοινωνικής Εργασίας: θεραπευτικές παρεμβάσεις στη συννοσηρότητα των Δ.Α.Φ.
Γιαννακοπούλου Μαρία, Παιδοψυχίατρος: «Αυτισμός… μια οικογενειακή υπόθεση».

2η Συνεδρία:Προεδρείο: A. Mακρυγένης & Α. Mανωλοπούλου

Η εκπαίδευση των παιδιών με αυτισμό στα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας: Από το παρόν στο μέλλον.

Δρ. Σ. Παπαδάκης, Οργανωτικός Συντονιστής Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Συντονισμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Δυτικής Ελλάδας : «Ο Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός στην Δυτική Ελλάδα για ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών»
Δρ. Δ. Ζησιμόπουλος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου(Σ.Ε.Ε.) Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπαίδευσης: «Ένα σχολείο για όλους».
Δρ. Θ. Μαυρόγιαννη,Προϊσταμένη 1ου Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ) Αχαΐας: «Η Εκπαίδευση ων μαθητών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος».
Νίκος Αθανασόπουλος , Εκπαιδευτικός, Υποδ/ντής Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής: Εκπαιδευτικές Πρακτικές Δομημένης Εκπαίδευσης για πρόληψη και αντιμετώπιση κρίσεων σε μαθητές με Δ.Α.Φ.

3η Συνεδρία:Προεδρείο: Κ. Γατομάτης, Γ. Κολυπέρα, Κ. Κουρεντζής

Η ζωή μετά το σχολείο: Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), Δημιουργία Συστήματος Εργασίας.

Βάσω Παναγοπούλου Πρόεδρος ΑμεΑ “ΑΛΚΥΩΝΗ”: Η Ζωή μετά το σχολείο στην ΑΛΚΥΩΝΗ Ναυπάκτου.
Μυρτώ Ρόμπολα, εκπαιδεύτρια ΔΑΦ του Θ.Π.Κ. ΜΕΡΙΜΝΑ: Πρόγραμμα Εργαστηρίου Τυποποιημένης Εργασίας- Ημιαυτόνομη Διαβίωση.
Χριστίνα Μπίκου, πρόεδρος ΣΟΨΥ Πατρών : Ειδικοί Ξενώνες Φιλοξενίας, Διαβίωσης και Νοσηλείας για ενήλικες με Αυτισμό και Ψ.Ν.
Αναστασία Λιόλιου, κοινωνική λειτουργός : Η Συνεργασία και η Υποστήρηξη των οικογενειών στους ΜΑΧΗΤΕΣ.

Την ημερίδα έκλεισε ο Πρόεδρος της ΕΨΥΕΠΕΑ Θωμάς Γκορίλας που ευχαρίστησε τους ομιλητές, τους συνδιοργανωτές και το κοινό, τονίζοντας την αναγκαιότητα να υλοποιούνται δράσεις και πολιτικές για τον Αυτισμό και οτι πρέπει να αποτελεί διαρκή στρατηγικό στόχο και σχεδιασμό στην κοινωνική πολιτική και το κοινωνικό κράτος. Είναι επιβεβλημένο να περιλαμβάνονται δράσεις και υποδομές με την ανάπτυξη και λειτουργία κοινωνικών δομών και υπηρεσιών για τις ευάλωτες ομάδες, όπως τα άτομα με ΔΑΦ, με ολοκληρωμένα προγράμματα παρέμβασης.
Και αυτό γιατί ο Αυτισμός παρουσιάζει τεράστια αύξηση των κρουσμάτων και δεν υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή ούτε πρόληψη, ούτε γνωστή θεραπεία, ούτε γνωρίζουμε ακριβώς την αιτία, όπως ακούσαμε από τους ομιλητές, και μια πολύ πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο αυτισμός αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας συνολικά το 2% των γεννήσεων, κάτι που σημαίνει ότι περίπου το 1 στα 45 παιδιά έχει αυτισμό. Δηλαδή στην πόλη της Πάτρας με 180.000 κατοίκους θα πρέπει να έχουμε 4.000 άτομα στο Φάσμα του Αυτισμού και στο Δήμο Πατρέων πάνω από 5000 !!!

Ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και δράση για τον Αυτισμό
Αποδοχή -Κατανόηση -Αγάπη-Επικοινωνία-Δράση !