Ζουζάνα Τσαπούτοβα: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας

Η Ζουζάνα Τσαπούτοβα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει πρόεδρος στη Σλοβακία, καθώς επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Με περίπου το 90% των ψήφων καταμετρημένο, η 45χρονο φιλελεύθερη δικηγόρος συγκέντρωνε σχεδόν το 60% των ψήφων, επικρατώντας του Μάρος Σέφκοβιτς, του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ που ήταν ο υποψήφιος που στήριζε το κυβερνών κόμμα Smer-SD. Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα.

Κάποιοι αναλυτές συγκρίνουν την Τσαπούτοβα με τον Εμανουέλ Μακρόν, επίσης αουτσάιντερ που κατέλαβε την εξουσία το 2017 εξαγγέλλοντας μεταρρυθμίσεις. Ως πρόεδρος της Σλοβακίας δεν θα κυβερνά, αλλά ο άνθρωπος που βρίσκεται σε αυτή τη θέση επικυρώνει διεθνείς συνθήκες και ονομάζει τους ανώτατους δικαστικούς, είναι αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων και διαθέτει το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε κυβερνητικές αποφάσεις ή νόμους.

Ο Σέφκοβιτς αναγνώρισε την ήττα του και τηλεφώνησε στην αντίπαλό του να τη συγχαρεί. «Της έστειλα ένα μπουκέτο λουλούδια, διότι η πρώτη γυναίκα που θα γίνει πρόεδρος της Σλοβακίας το αξίζει», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Από την πλευρά της, η Τσαπούτοβα είπε σε υποστηρικτές της ότι βλέπει την εκλογική νίκη της ως οιωνό αλλαγής στη Σλοβακία.

Η επικράτηση της 45χρονης εξηγείται από το κύμα δυσαρέσκειας έναντι της κυβέρνησης, ειδικά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του πέρυσι, επισημαίνουν αναλυτές Ο δημοσιογράφος ετοίμαζε ένα άρθρο που αναφερόταν στους δεσμούς που φέρονται να υπάρχουν ανάμεσα σε Σλοβάκους πολιτικούς και την ιταλική μαφία.

Τότε η Τσαπούτοβα συμμετείχε στις διαδηλώσεις χιλιάδων Σλοβάκων κατά της κυβέρνησης, που οδήγησαν τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο σε παραίτηση. Ο Φίτσο παραμένει πάντως αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και σύμμαχος-κλειδί του νυν πρωθυπουργού. Μέχρι σήμερα, έχουν συλληφθεί πέντε πρόσωπα εντός των ορίων της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως ηθικού αυτουργού της διπλής δολοφονίας, ενός πολυεκατομμυριούχου με σχέσεις με το κυβερνών κόμμα.

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέτρεψε τη Σλοβακία να συνεχίσει την έρευνα, ειδικά για τις «πιθανές πολιτικές διασυνδέσεις» της υπόθεσης. Ακόμη, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν «ανησυχία» για τις ενδείξεις που υποδεικνύουν φαινόμενα «διαφθοράς, συγκρούσεων συμφέροντος, ατιμωρησίας (…) στους κύκλους της σλοβακικής εξουσίας».

Πηγή: iefimerida.gr