ΠΑΤΡΑ: Παρουσιάστηκε η Β’ έκδοση του βιβλίου «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών & Περιχώρων (στην περιοχή Προσφυγικά Πατρών), φορέα με τεράστια προσφορά στην πολιτιστική ιστορία της περιοχής, παρουσιάστηκε η Β’ έκδοση που έχει εμπλουτιστεί με στοιχεία και συνεντεύξεις, του βιβλίου «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» (εκδόσεις Νότιος Άνεμος), την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019.

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών, ο Χρήστος Μίσκος, που τόνισε μεταξύ άλλων, ότι ιστορικά ο Παμμικρασιατικός συσπειρώνει τους αδικημένους της ιστορίας, που οι εξουσίες τους αντιμετώπιζαν σαν αριθμούς, ενώ αναφερόμενος στο σήμερα έκανε λόγο για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στους οποίους έχει συμμετοχή και η Ελλάδα.

Ακολούθως ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, Τάκης Πετρόπουλος, δήλωσε ότι το βιβλίο γράφει αυτά που δεν γράφουν οι άλλοι, μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων, τις διηγήσεις τους, τα δράματά τους και κυρίως μέσα από αυτό αποκαλύπτεται η πολιτική ουσία των πραγμάτων.

Τη σκυτάλη πήρε ο Πέτρος Βάης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, που σχολίασε πως μέσα από τις ζωντανές μαρτυρίες των ανθρώπων – αυτών που τα έζησαν, το βιβλίο μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τι είναι προσφυγιά, να αντιληφθούμε καλύτερα τι συμβαίνει σήμερα και να δούμε πως πρέπει να σταθούμε στους πρόσφυγες. Τόνισε ότι το βιβλίο δείχνει ποιος φταίει για την προσφυγιά, που είναι ο πόλεμος, το μοίρασμα των αγορών, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η ειρήνη θέλει αγώνα για να κατακτηθεί.

Ακολούθησε ο συγγραφέας Νάσος Μπράτσος που παρουσίασε περιληπτικά τη θεματική του βιβλίου, ενώ και πριν την εκδήλωση και στη διάρκειά της και μετά έγιναν ερωτήσεις πάνω στο αντικείμενο της δημοσιογραφικής έρευνας που αποτυπώθηκε στο βιβλίο.

Συμβολικά το ποσοστό που αναλογούσε στο συγγραφέα από τις πωλήσεις στην εκδήλωση, προσφέρθηκε στην τράπεζα τροφίμων του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου.

Ήταν η δεύτερη εκδήλωση παρουσίασης της Β’ εμπλουτισμένης έκδοσης και σταδιακά θα ανακοινωθούν και άλλες, στα πλαίσια της προσπάθειας διάσωσης της ιστορικής μνήμης.

Το ταξίδι συνεχίζεται….