(Βίντεο)-ΗΠΑ: Ξυλοδαρμός ψυχικά ασθενή κρατούμενου σε φυλακή

advertisement

Πριν από δύο χρόνια, καταγγελίες περί βαναυσότητας, κατάχρησης εξουσίας και κακοποίησης που διατυπώθηκαν για μέλη του προσωπικού στις φυλακές της αμερικανικής πόλης Όμπερν οδήγησε στην απόλυση τριών σωφρωνιστικών υπαλλήλων και σε αναθεώρηση των κανόνων του ιδρύματος για τη χρήση βίας εις βάρος των κρατουμένων.

Οι καταγγελίες, που προέρχονταν από τις οικογένειες των κρατουμένων που κατήγγειλαν την κακοποίηση αλλά και τα ίδια τα θύματα, είχαν οδηγήσει τότε σε μια μαζική μήνυση εις βάρος του σωφρωνιστικού ιδρύματος στο Μέιν, που είχε ανέκαθεν την φήμη ότι μεταχειριζόταν τους κρατουμένους του με υπερβολική βιαιότητα.

Πριν από δύο μέρες, οι καταγγέλλοντες κατέληξαν σε συμβιβασμό με την Φυλακή του Όμπερν, που συμφώνησε να καταβάλλει το ποσό των 1,4 εκατ. δολαρίων σε αποζημιώσεις, προκειμένου να αποφύγει τις συνέπειες μιας μακράς νομικής μάχης.

Ο συμβιβασμός εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη από έναν δικαστή στο Σακραμέντο, και η οριστικοποίηση της υπόθεσης σημαίνει ότι τα ντοκουμέντα της κακοποίησης που είχαν υποστεί κρατούμενοι και που οι Αρχές της πολιτείας προσπαθούσαν να «θάψουν», μπορούν πλέον να βγουν στο φως της δημοσιότητας.

Ένα από τα επίμαχα βίντεο που δημοσίευσαν τις τελευταίες μέρες αμερικανικά ΜΜΕ προκαλεί αποτροπιασμό, αφού καταγράφει τον κτηνώδη ξυλοδαρμό ενός ψυχικά ασθενή κρατούμενου, ο οποίος μάλιστα βρισκόταν υπό επιτήρηση εξαιτίας των αυτοκτονικών του τάσεων.

Στο ξεκίνημα του βίντεο βλέπουμε τον άνδρα, εμφανώς ταραγμένο, μέσα στον μικροσκοπικό θάλαμο απομόνωσης που έχει ως στόχο να αποτρέψει τους κρατουμένους από το να βλάψουν τον εαυτό τους. Ξαφνικά, τέσσερις σωφρωνιστικοί υπάλληλοι εισβάλλουν στο κελί, ακινητοποιούν τον άνδρα και κάποιοι από αυτούς αρχίζουν να τον χτυπούν με αδικαιολόγητη μανία.

Σύντομα, περισσότεροι υπάλληλοι εισβάλλουν στο μικρό κελί απομόνωσης, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή οκτώ περίπου άτομα να βρίσκονται πάνω από το πεσμένο σώμα του κρατούμενου και να τον χτυπούν.

Δείτε παρακάτω το σοκαριστικό βίντεο της κακοποίησης