Από σήμερα το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ: Ο στόχος και οι σχεδιασμοί της Γεννηματά στο δρόμο προς τις κάλπες

Με τους καλύτερους οιωνούς ανοίγει σήμερα τις πύλες του το δεύτερο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, με την Φώφη Γεννηματά να έχει κλείσει τα εσωτερικά «μέτωπα» ενώνοντας όλες τις πλευρές που στο παρελθόν διεκδικούσαν μεγαλύτερους ρόλους και θέσεις ισχύος.Στο πρώτο συνέδριο στις μπροστινές θέσεις, εκτός της προέδρου καθόντουσαν τότε και οι κ.κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, και ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού. Ωστόσο, οι εξελίξεις ήταν τέτοιες που το συγκεκριμένο σχήμα δεν κατάφερε να ορθοποδήσει.

«Όχι με δική μου ευθύνη» λέει η Φώφη Γεννηματά, κάτι που ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα τα δύο αυτά κόμματα να αποχωρήσουν, αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες που τους αναλογούν. Ωστόσο, παρέμειναν στο ΚΙΝΑΛ στελέχη τους που διαφώνησαν με την προοπτική να συμπλεύσουν με άλλα κόμματα οι κ.κ. Θεοδωράκης και Θεοχαρόπουλος.

Η πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου, θα ξεκινήσει με την ομιλία της κ. Γεννηματά και πρόεδρος του συνεδρίου θα είναι το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πρώην υπουργός και γραμματέας κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

Θα μιλήσουν επίσης οι δυο πρώην πρωθυπουργοί οι Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. Επίσης, επίσημος προσκεκλημένος για να παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου και να μιλήσει είναι ο υποψήφιος για την Κομισιόν εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κ. Frans Timmermans.

Στόχος της Φώφης Γεννηματά είναι να επιτευχθεί απόλυτη ενότητα όλων των στελεχών στο συνέδριο και η δυνατή συσπείρωση όλων των συνιστωσών που συμμετέχουν στο εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ στο δρόμο προς τις εκλογές.

Άλλωστε το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου που θα φιγουράρει σαν σλόγκαν είναι: «Ξανά μπροστά ή περιπέτειες».

ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ;
Στο Συνέδριο αναμένεται να υπάρξει μια γενικότερη συζήτηση για αν το κόμμα πρέπει να είναι το ΚΙΝΑΛ ή θα πρέπει να επιτρέψει στη παλιά συνταγή του που λέγεται ΠΑΣΟΚ. Με τον πράσινο ήλιο και όλα αυτά που παραπέμπουν στο ένδοξο παρελθόν. Ο προβληματισμός έτσι και αλλιώς υπάρχει από μερίδα στελεχών.

Το έχει αναφέρει, άλλωστε, και ο υποψήφιος για την ευρωβουλή Νίκος Παπανδρέου.

Η απόφαση, όμως, της Φώφης Γεννηματά είναι καμία επιστροφή στο παρελθόν -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το καταδικάζουν.

Άλλωστε, ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ και το όνομά του θα υπάρχουν στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών και των εθνικών, κάτω από το έμβλημα και το όνομα του ΚΙΝΑΛ και δίπλα σ’ αυτά των άλλων συνιστωσών (ΚΙΔΗΣΟ, ΕΔΕΜ κτλ.).

Η Κυριακή, δεύτερη μέρα του συνεδρίου, θα είναι αφιερωμένη στο ΠΑΣΟΚ και στα 100 χρόνια από την γέννηση του ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου. Θα ακουστεί μετά από πολλά χρόνια λόγω απαγόρευσης το γνωστό τραγούδι «θα τον μεθύσουμε τον ήλιο» ενώ οι τέσσερις χιλιάδες σύνεδροι που έχουν εκλεγεί θα παρακολουθήσουν και μια ταινία για τη ζωή και το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» με τη Συμμετοχή του Ηλία Ανδριόπουλου και τραγουδιστή τον Μανώλη Μητσιά. Επίσης , η συμφωνική Μαντολινάτα Ελλάδος που διευθύνει ο μαέστρος Π. Μπαρμπάτης και τραγουδούν οι: Α. Κορωναίος, Ε. Δάβου, Π. Κοντός.

Γραμματέας ξανά ο Μ. Χριστοδουλάκης

Μετά τις σημερινές ομιλίες την Κυριακή θα εκλεγούν 251 μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής στην οποία θα μετέχουν οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές. Τα μέλη της ΚΠΕ στη συνέχεια θα εκλέξουν την εκτελεστική γραμματεία που θα αριθμεί εκτός από την πρόεδρο και τον γραμματέα 21 στελέχη. Στην περίπτωση του γραμματέα η κ. Γεννηματά πρόκειται να προτείνει εκ νέου για τη θέση αυτή το νυν γραμματέα κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος 4.000 σύνεδροι που έχουν εκλεγεί ενώ το βασικό διακύβευμα των εργασιών θα είναι η αναστολή όλων των συνιστωσών, των κομμάτων αλλά και των κινήσεων πολιτών που μετέχουν στο ΚΙΝΑΛ, κάνοντας ένα βήμα πίσω προκειμένου όλοι να βρίσκονται υπό την μία ενιαία κεντρική γραμμή .

Αυτό σημαίνει πως και το ΠΑΣΟΚ που είναι το μεγαλύτερο κόμμα από όλα τα άλλα, μαζί με το ΚΙΔΗΣΟ του κ. Γ. Παπανδρέου, την ΕΔΕΜ του κ. Απ. Πόντα τις κινήσεις πολιτών κλπ , θα υποστείλουν τις κομματικές τους σημαίες λειτουργώντας σε ένα ενιαίο πλαίσιο αρχών και κανόνων και ταυτόχρονα θα υπόκεινται όλοι -μηδενός εξαιρουμένου- στην κεντρική πολιτική γραμμή, όπως αυτή θα χαράζεται από τα κομματικά όργανα.

Μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με άλλες φορές, δεν έχει δημιουργηθεί καμία πολιτική αντίθεση σε ό,τι αφορά στα οργανωτικά ζητήματα του συνεδρίου και ίσως είναι από τις μοναδικές φορές που στο συνέδριο εκφράζονται όλες οι τάσεις χωρίς αποκλεισμούς με στόχο την ενότητα του χώρου.

Οι διοργανωτές του συνεδρίου εκτιμούν πως από μεθαύριο, Δευτέρα, το ΚΙΝΑΛ θα είναι πιο ενισχυμένο από ποτέ με όργανα και θέσεις που θα αποφασίζουν την κεντρική πολιτική γραμμή στην οποία θα πρέπει οι πάντες να ευθυγραμμίζονται στην πορεία προς τις εκλογές.