Προαναγγελία Τσακαλώτου για τις 120 δόσεις

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει σύντομα στη Βουλή τη νέα ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία σε έως 120 δόσεις επιβεβαίωσε για πρώτη φορά χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μέχρι πρότινος απέφευγε συστηματικά να ανοίξει τα χαρτιά του για το θέμα αυτό. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το τι γίνεται με τη ρύθμιση, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε χαμογελαστός: «Με τη δική μας κυβέρνηση προχωράνε τα πάντα».

Όπως επισήμανε χθες το newmoney.gr, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί στο Eurogroup της 5ης Απριλίου το πράσινο φως για την επιστροφή των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ώστε να ακολουθήσει, με το βλέμμα στις κάλπες, η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Στην προσπάθειά της να φέρει πιο κοντά την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ στο επικείμενο Eurogroup, η κυβέρνηση έκανε χθες νέα υποχώρηση (την τρίτη κατά σειρά) στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, μειώνοντας το όριο οφειλών για τα επαγγελματικά δάνεια από τις 130.000 στις 100.000 ευρώ. Η αλλαγή αυτή έγινε με «νομοτεχνική βελτίωση», η οποία κατατέθηκε στη Βουλή λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση αξιωματούχου της ευρωζώνης ότι δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για αποδέσμευση της δόσης και ότι οι εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν σχετίζονται κυρίως με τα επαγγελματικά δάνεια.

Η ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις θα καλύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο τους μη μισθωτούς όσο και τις επιχειρήσεις και θα προβλέπει μείωση έως και μηδενισμό των προσαυξήσεων και ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ένταξης.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, θα προβλέπεται ως επιλογή ο επανυπολογισμός των οφειλών της περιόδου 2002-2016, με βάση το καθεστώς του ΕΦΚΑ και «κούρεμα» των προσαυξήσεων κατά 85%. Για τις οφειλές του 2017 και του 2018 θα προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων στη λήξη της ρύθμισης, ώστε ο οφειλέτης να έχει κίνητρο να είναι συνεπής. Η διάρκεια ισχύος της ρύθμισης θα είναι για όλους τρίμηνη.

Η ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία

Την ίδια διάρκεια αναμένεται να έχει και η ρύθμιση για χρέη προς την εφορία, στην οποία όμως ο μέγιστος αριθμός δόσεων αναμένεται να φθάσει τις 120 σε συνάρτηση με την εισοδηματική και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα τεθούν και για την ένταξη στη ρύθμιση, η οποία θα καλύπτει οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2017. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μπορέσουν να συμπεριληφθούν και φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2018.