ΟΗΕ: 7 εκ. άνθρωποι στη Βενεζουέλα χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ασκήσει πλέον τη «μέγιστη πίεση» στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, δήλωσε μια αμερικανίδα αξιωματούχος αρμόδια για τις κυρώσεις σήμερα.

Η Σίγκαλ Μάντελκερ, αμερικανίδα υφυπουργός Οικονομικών αρμόδια για την Τρομοκρατία και την Οικονομική Κατασκοπεία, έκανε τη δήλωση αυτή στη Σιγκαπούρη.

Η Μάντελκερ θα συζητήσει εξάλλου τις επόμενες ημέρες για τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Ιράν κατά τη διάρκεια συναντήσεων που θα έχει με αξιωματούχους στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ινδία

Εν τω μεταξύ, η αεροπορική εταιρεία American Airlines αποφάσισε να αναστείλει επ’ αόριστον τις πτήσεις της προς και από τη Βενεζουέλα, μετά την προσωρινή διακοπή την οποία ανακοίνωσε στα μέσα του Μαρτίου, επικαλούμενη τους κινδύνους για την ασφάλεια των αεροσκαφών, του προσωπικού και των επιβατών της που συνδέονται με την κρίση στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Η American Airlines έλαβε τη δύσκολη απόφαση να αναστείλει επ’ αόριστον τις υπηρεσίες της στη Βενεζουέλα», ανέφερε χθες Πέμπτη εκπρόσωπος του αερομεταφορέα των ΗΠΑ σε δελτίο Τύπου που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την 15η Μαρτίου, η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως αναστέλλει ως την 1η Απριλίου τις υπηρεσίες της στη χώρα, κρίνοντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν στη Βενεζουέλα ως προς την ασφάλεια δεν της επιτρέπουν να εκτελεί δρομολόγια.

Πριν από την αναστολή αυτή, η AA εκτελούσε συνήθως τρεις πτήσεις ημερησίως από το Μαϊάμι προς τη Βενεζουέλα, εκ των οποίων δύο με προορισμό το Καράκας.

Ο όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στη χώρα της Λατινικής Αμερικής εδώ και τριάντα χρόνια, διαβεβαίωσε ότι έχει σκοπό να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες του «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Στη Βενεζουέλα έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες μια θεσμική και πολιτική κρίση που προστέθηκε στην ανθρωπιστική κρίση.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναγνωρίσει ως τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας τον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος απαιτεί ο εκλεγμένος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ούγο Τσάβες, να εγκαταλείψει την εξουσία, κάτι που ο σοσιαλιστής ηγέτης απορρίπτει.

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν όλο το διπλωματικό προσωπικό τους που ήταν ακόμη παρόν στο Καράκας τον Μάρτιο, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει την αποστολή του από το εξωτερικό της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, το 24% του πληθυσμού της Βενεζουέλας, δηλαδή περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια. Στην έκθεση γίνεται λόγος για αύξηση του υποσιτισμού και των ασθενειών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση.

Η έκθεση αυτή επιδόθηκε τόσο στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα του στις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις, όσο και στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος κατηγορεί τον πρόεδρο και απαιτεί να εγκαταλείψει την εξουσία.

Σύμφωνα με το έγγραφο έκτασης 45 σελίδων, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από πανεπιστήμια της Βενεζουέλας, πάνω από το 94% του πληθυσμού ζούσε στη φτώχεια το 2018 και το 60% ζούσε σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.

Η κατανάλωση κρέατος και λαχανικών υποχώρησε σημαντικά μεταξύ του 2014 και του 2017, ενώ αυτή του γάλακτος μειώθηκε κατά 77%.

Περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν υποσιτισμό, μια μάστιγα που πλήττει το 22% των παιδιών ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Έχουν επανεμφανιστεί ασθένειες όπως η φυματίωση, η διφθερίτιδα, η ελονοσία και η ηπατίτιδα Α, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, περίπου 5.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα καθημερινά. Πάνω από 3,4 εκατομμύρια πολίτες της χώρας ζουν πλέον ως πρόσφυγες ή μετανάστες σε γειτονικές χώρες, αναφέρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι απαραίτητες περισσότερες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού της Βενεζουέλας», τονίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ