Το savoir vivre των Αυτοδιοικητικών Εκλογών

Οι Δημοτικές εκλογές έχουν μια βασική διαφορά σε σχέση με όλες τις άλλες: αφενός ψηφίζουν όλοι -σε αντίθεση με συλλόγους, σωματεία κα- και αφετέρου, είναι υποψήφιοι πολλά μέλη της τοπικής κοινωνίας. Περισσότερα από τετρακόσια άτομα θα ζητήσουν ψήφο μέχρι τις 26 Μαΐου στη Ναυπακτία μόνο. Δύο στους χίλιους είναι υποψήφιοι…

Είναι λογικό αυτή η αμεσότητα και η συμμετοχή να προκαλούν κινητικότητα στη μικρή μας τοπική κοινωνία. Συζητήσεις, αναλύσεις, κουτσομπολιό, εκτιμήσεις, προβλέψεις, όλα είναι στο δημόσιο διάλογο. Ποιος πήγε σε ποιο συνδυασμό, τι στηρίζει ο τάδε ισχυρός παράγοντας στο κάθε χωριό και άλλες πολλές «ειδήσεις» και ειδήσεις. Λίγο πολύ όλοι ανακατεύονται στις δημοτικές εκλογές γιατί σίγουρα κάποιος φίλος, γνωστός, συγγενής είναι κάπου ανακατεμένος.

Μια παλιά παροιμία λέει «τον χαρακτήρα του ανθρώπου τον μαθαίνεις στα χαρτιά, στα δανεικά, στο μεθύσι και τις εκλογές». Ειδικά για τις δημοτικές, η αμεσότητα προκαλεί και πιο έντονο πάθος. Είναι άλλο πράγμα να βλέπεις ένα ποδοσφαιρικό ματς στην τηλεόραση και άλλο να παίζεις ο ίδιος. Το θυμικό είναι πολύ εύκολο να κυριαρχήσει του λογικού. Και εκεί είναι που χαλάνε συμπεριφορές, σχέσεις, φιλίες και χάνεται η εκτίμηση.

Αν θέλουμε λοιπόν τη Δευτέρα των εκλογών να έχουμε αποδείξει ότι έχουμε έναν στοιχειωδώς καλό χαρακτήρα ας θυμηθούμε μερικούς απλούς κανόνες.

Αγαπητέ υποψήφιε, να είσαι χαλαρός. Δεν είσαι ο μόνος που θα σώσεις τον τόπο, δεν κατέχεις εσύ τη μοναδική αλήθεια. Ζητάς στήριξη, εξηγείς τις θέσεις του συνδυασμού σου, ευγενικά και ήρεμα. Και να μάθεις να εκτιμάς το όχι περισσότερο από το ναι, γιατί είναι η πιο ειλικρινής κουβέντα που θα ακούσεις. Και για να σου πει όχι κάποιος ψηφοφόρος σημαίνει ότι σε εκτιμά βαθιά.

Και εσύ αγαπητέ ψηφοφόρε, να λες αλήθεια όταν κάποιος ζητά την ψήφο σου. Υποψήφιος είναι αυτός που ζητά στήριξη, όχι ηλίθιος. Αργά ή γρήγορα ο κάθε υποψήφιος σύμβουλος θα καταλάβει αν είπες αλήθεια ή ψέματα. Μια μικρή ανάλυση να κάνει στους σταυρούς που παίρνει σε κάθε κάλπη και θα το δει. Και να θυμάσαι ότι το όχι, ο σωστός υποψήφιος που καταλαβαίνει τι του γίνεται, το εκτιμά απεριόριστα.

Υποψήφιε μην βγάζεις πάθος και ένταση στα socialmedia.Πες τι έχεις να πεις, άκου σχόλια και σχολιανά και ως εκεί. Δεν χρειάζεται να ανεβάζεις κάθε μέρα το ότι είσαι υποψήφιος. Μια σχετική φώτο προφίλ είναι αρκετή. Ναι έχεις ανάγκη την μαζική επικοινωνία, αλλά μην βγάζεις τσίτα και ένταση. Είπαμε, μπορούν κι άλλοι να σώσουν τον τόπο.

Από την άλλη όμως αγαπητέ ψηφοφόρε και εσύ δεν παθαίνεις τίποτα αν βλέπεις ποστ που σχετίζονται με τις δημοτικές εκλογές. Το καλοκαίρι βλέπουμε παραλίες, τα Χριστούγεννα χιόνια και κοντοσούβλια, το Πάσχα κοκορέτσια και αρνιά, ε στις εκλογές θα δούμε εκλογές. Με τόσους υποψήφιους τι περίμενες να δεις δυο μήνες πριν την κάλπη, IceBucketChallenge? Δεν παθαίνεις τίποτα, όπως βαριέσαι τα άλλα και κάνεις υπομονή, κάνε και με τις εκλογές.

Αγαπητέ υποψήφιε, διέθεσε λίγο χρόνο για να μάθεις τα βασικά. Όταν ο άλλος σε ρωτάει «και τι θα κάνετε αν βγείτε» δεν μπορείς να απαντάς «θα φέρουμε ανάπτυξη». Και αν δεν ξέρεις, πες δεν ξέρω. Και εσύ όμως ψηφοφόρε μου αν έχεις όρεξη για καυγά, δεν σου φταίει κάτι ο υποψήφιος. Ρωτάς, απαντάει, κρίνεις και τέλος. Δεν χρειάζεται να τον κάνεις σκόνη επειδή ζητάει ψήφο.

Καλέ μου ψηφοφόρε, όταν είσαι σε μια εκδήλωση και εμφανίζονται υποψήφιοι, μην γίνεσαι απαξιωτικός. Αυτό το φαινόμενο που αν ο υποψήφιος πάει μουρμουράνε όλοι «τώρα μας θυμήθηκε» και αν δεν πάει του κοπανάνε «ναι αλλά εσύ δεν ήρθες στο χωριό μας» είναι σχιζοφρενικό. Ήρθε, χαιρετάς ανθρώπινα, λες ένα «καλή επιτυχία» και είναι όλα εντάξει. Από την άλλη και εσύ αγαπητέ υποψήφιε λέγε καμιά καλημέρα ολοχρονίς, μην γίνεσαι καλοχαιρέτας για δύο μήνες.

Δεν αξίζει να χαλάσουν σχέσεις φιλίας, γειτονίας, κουμπαριάς και συγγένειας για μια Κυριακή.Ούτε ο κάθε υποψήφιος είναι ο μοναδικός που μπορεί να σώσει τον τόπο, αλλά ούτε και ο κάθε ψηφοφόρος κάνει χάρη με την ψήφο του σε κάποιον.

Είπαμε, οι εκλογές είναι μια σκληρή δοκιμασία για τον χαρακτήρα όλων. Φροντίστε να μην χάσετε την εκτίμηση κανενός, τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι ψηφοφόροι. Ας αποδείξουν οι ψηφοφόροι ότι η αξία τους δεν περιορίζεται σε μια Κυριακή και οι υποψήφιοι ότι κίνητρό τους είναι η προσφορά και όχι ο εγωισμός.

Καλό βόλι!

Ο Γιώργος Κων/νου Ασημακόπουλος είναι Πληροφορικός, Λέκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπακτίας με τον Γιώργο Γούλα